Frugalisme omvat de ideeën van mensen die sober proberen te leven, verspilling willen vermijden, bezig zijn eenvoudige en betaalbare innovaties te ontwikkelen en oog hebben voor sociale ongelijkheid.
Frugaal komt van frugalis (Lat.) of ‘uit eenvoudige veldvruchten bestaande’. Binnen het frugale gedachtengoed past bijvoorbeeld de vraag of in de bouw duurzaam hout het gebruik van cement, beton en kunststof kan vervangen? Dit idee komt terug in de 'Tiny House Movement'. De bouwers en bewoners van kleine huizen willen spaarzaam met materialen en ruimten omgaan. Hun in vrijheid gekozen soberheid bevrucht andere wijkbewoners. Ervaringen worden uitgewisseld. Zelf jam maken, vegetarisch koken en lol erin hebben iets simpels te verzinnen dat toch werkt.
Ook in een zogenoemde zoöperatie leeft men bedachtzaam en proberen de leden van de coöperatie prudent met de natuur om te gaan. De intentie van een frugalist is eenvoudig, sober en in harmonie met de natuur leven. Deze soberheid is vrijwillig gekozen. Niet opgelegd of afgedwongen zoals in kibboets en sommige religieuze communes. Is verre van spartaans, communistisch of militaristisch.
‘Frugal Innovation’ betekent sobere innovatie, bedoeld voor de arme bevolking in arme landen, om armoede te bestrijden en sociale ongelijkheid lokaal te verminderen. Denk aan betaalbare waterfilters, een mobiel betalingssysteem, goedkope smartphones, verlichting met zonnecellen etc. Aan medische technologie zoals simpele thermometers op zonne-energie, degelijk lokaal gemaakte houten beenprothesen en op locatie uit te voeren eenvoudige staaroperaties.
Gedeelde soberheid schuurt tegen individueel ascetisch gedrag aan. Of kleine frugale gemeenschappen overeind blijven hangt af van de kwaliteit van hun levensbestaan. Inmiddels blijken frugale ideeën enigszins utopistisch te werken. Concreet betekent dit dat hun levensbeschouwing uiteenlopende klimaatbewegingen ondersteunen (= eco-frugalisme). Van grootschalige vrijwillige soberheid is echter (nog) geen sprake.