Cybergeweld is digitaal geweld uitoefen. Cybergeweld ligt ten grondslag aan cybercriminaliteit en informatieoorlogen.
Cyberpesten onder scholieren is een vorm van kleinschalig cybergeweld. DDoS aanvallen op handelsbeurzen, containerbedrijven en universiteiten en de ontregeling van uraniumcentrifuges in Iran door Israël. Ook de informatieoorlog van Rusland tegen Oekraïne maakt gebruik van grootschalig hacken. Grootschalig cybergeweld komt van (de-)centrale anonieme netwerken en gaat over landgrenzen heen. Het asymmetrisch geweld van de feitelijke uitvoerders van cybercrime en cyberwar is in de praktijk risicoloos. Bijkomend voordeel is dat cyber-aanvallen en verspreiding van desinformatie goedkoop zijn in vergelijking met de bescherming tegen cybergeweld (cybersecurity) en valse informatie.
Cyberwar gebruikt glasvezels, computers en elektriciteitsleveranciers niet als slagveld maar als slagruimte. Fysieke oorlogen ter land, ter zee of in de lucht lijken afgedaan. Cyberwar is 24/365 fluïde met een ondermijning die complex is vanwege het hybride karakter van de aanvallen (hactivisme, trollen, cyber-intifada, spionage, sabotage, criminaliteit). De schade is primair infrastructureel, niet militair. De mogelijkheden van viraal terrorisme zijn vooralsnog onbeperkt (scherm in een vliegtuig op zwart, een stad in de duisternis) met vooral economische gevolgen (stilstaand OV, ondergelopen Westland).
In een cyberwar op basis van sharp power gaat het niet meer om Weapons of Mass Destruction maar om Massive Weapons of Destruction. Een digitale Pearl Harbour of een cyber- 9/11. Uitvoerders zijn niet ‘Rogue States’ maar ‘Rogue Persons’, de nerds in Rusland, Letland, Bosnië, Nigeria of Noord-Korea die voor een beloning en vaak voor hun plezier alles doen.
Cybergeweld is de ultieme democratisering van macht en geweld. Arm en rijk, jong en oud, iedereen kan kleinschalig of grootschalig D(igitaal)-geweld uitoefenen. 'D-wapens' als aanvulling op A-, B- en C-wapens lijken via internationale non-proliferatie verdragen niet te regelen. Cybergeweld, cybercriminaliteit en cyberwar tegengaan is ieders verantwoordelijkheid.