onderhoorig aan de hooge Heerlijkheid of Abdij van Rhijnsburg in Rhijnland, ten Oosten van Hazerswoude en Hoogeveen, 2532 roeden van de Stad Gouda. ’t Heeft het recht om vier welgeborene mannen te doen zitten in den hoogen Vierschaar van Rhijnsburg. De oude naam hiervan was, ten tijde van Graaf FLORIS DEN VIERDEN, Beukscoop, Bukiscope en Beuskoop,
Het Ambacht wordt verdeeld in Hoog, Laag en Vrij Boskoop. Het tweede ligt ten Westen, en Hoog en Vrij Boskoop ten Oosten van de Gouwe, waardoor het Dorp doorsneden wordt, stroomende aan de oostzijde langs het jaagpad, waar langs veele trekschuiten, van Amsteldam, 's Gravenhage, Leiden, enz. naar en van ter Goude vaaren. Ook is dit Boskoop de doortogt van alle de schepen, die uit de Meer, langs den Rhijn, door ter Goude, en langs den Rhijn en Yssel naar Zeeland, Braband, en elders moeten; ’t geen zekerlijk eene buitengemeene beweeging, ter oorzaake van het schieten door de Sluis, oplevert.
Behalven dit is Boskoop onder de vermaakelijkste dorpen van Holland te rekenen. De bewooners daarvan zijn vrolijk en arbeidzaam, zo in de vaart, als met het aankweeken van Enterijen en Aardbesiën; het drijven van allerleije koophandel en het oefenen van verschillende handwerken: als het maaken van huismans en tuinmans gereedschappen, het smeeden en 't klompenmaaken, ja zelfs het maaken van zwavelstokken van hennippestoppelen, dat aan de minvermogenden, door hunnen ijver, een voldoend bestaan verschaft, en hen vergenoegd doet zijn.
Boskoop's zeer goede weilanden zijn oorzaak dat de boter, die ’er gemaakt wordt, de Leidsche evenaart. Ook zijn de Boskoopers voor goede vetweiders bekend.
Het getal der huizen beloopt weinig minder dan drie honderd, behalven de Molens. De geheele uitgestrektheid van het Ambacht wordt gesteld op 737 Morgen en 100 Roeden; het droeg, in 1631, in lasten ƒ 1693:16:8.
De Kerk aldaar is een vrij aanzienlijk gebonw, aangelegd in het jaar 1549, zijnde voorzien van een tamelijk hoogen spitsen toren, die éénen omgang, benevens uurwijzers en slagklokken heeft. De Kerkenraad oefent wel ’t vrijberoep van een Predikant, die onder de Klassis van Leiden en Neder-Rhijnland behoort; doch de Approbatie van 't beroep staat aan de Ridderschap en Edelen van Holland en West friesland, als Heeren dezer Heerlijkheid. De Predikant van Boskoop ontvangt zijn tractement, zijnde 650 gl. jaarlijks, op ‘t Generaal Comptoir der geestlijke goederen te Delft. De Remonstranten hebben ’er een vrij aanzienlijke Gemeente, staande hunne kerk onder Noordwaddixveen; de Roomschgezinden behooren onder de Staatie van Randenburg of Raamdonk.
Tot de voorrechten van Boskoop behoort de vrijheid van de Wassenaarsche Graaflijkheids en Geervlietsche tollen, waarvan de eerste iedere zeven, en de tweede iedere zes jaaren, bij verzoek aan Gecommitteerde Raaden, worden verlengd. Het begeeven van bijna alle ampten en bedieningen staat aldaar aan den Raad en den Rentmeester Generaal der Abdijgoederen van Rhijnsburg.
Zie A. PARS, Oudheden van Rhijnsburg, in gr. 8vo. p. 443. Staat van Holland, MSS.