Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

OP REIS

betekenis & definitie

De kleine reismakker

Fijne wollen stoffen en zijden kleeren worden dikwijls, als ze veelvuldig met een schuier zijn bewerkt, losser van weefsel, zoodat op den duur leelijke, teere plekken ontstaan, die dan al spoedig gaten worden. Om dergelijke subtiele weefsels te kunnen uitschuieren, zonder dat men gevaar loopt, de stof te beschadigen, is het geraden een kussentje van zijde of pluche te maken. In iedere huishouding is wel zoo’n restje van die stof te vinden, dat wordt dichtgenaaid en gevuld met veeren, kapok of dons. Met zoo’n stevig gevuld kussentje, ter grootte van ongeveer 10 à 12 centimeter in het vierkant, en dat van een lusje om het op te hangen wordt voorzien, kunnen zijden en fluweelen kleeren uitstekend worden gereinigd en afgeborsteld, zonder dat het weefsel ook maar in het minst lijdt. Zoo’n klein, fluweelen kussentje is van onschatbare waarde voor de reis. Het neemt maar luttel plaats in, weegt zoo goed als niets, kost niets en beantwoordt volkomen aan het doel.

Kleeren, die gekreukt zijn, omdat ze te lang in een koffer hebben gezeten of een slecht plaatsje in een overvolle kast hebben gehad, worden, zonder dat ze met een strijkbout in aanraking komen, weer keurig glad, als men ze een halven of heelen dag in den kelder hangt. In dagen van groote drukte of als het kleedingstukken geldt, die niet geschikt zijn om gestreken te worden, kan deze methode een ware uitkomst zijn. Waar het gewatteerde mantels betreft, of mantels van pluche of fluweel, is bovengenoemde manier altijd aan te bevelen

Het verzorgen van alles dat, bij lange afwezigheid, in huis achterblijft. Als het reisseizoen begint, komt ook de tijd, waarin het huis verlaten wordt, omdat het heele gezin weken of maanden van vacantie buiten gaat doorbrengen.

Dat deuren en ramen goed gesloten worden, dat gas- en waterleidingkranen zijn dichtgedraaid, zoowel de kleine als de hoofdkranen, is van zoo groot gewicht, dat hierop niet behoeft gewezen. Zoo zal het ook in de meeste gezinnen vanzelf sprekend zijn, dat teere ornamenten, kleedjes en kussens, subtiele luxe-voorwerpen weggeborgen of ingepakt worden, dat zilver, goud en andere kostbaarheden buitenshuis in veiligheid worden gebracht.

De huisvrouw diene er echter ook voor te zorgen, dat geen eetwaren, die aan bederf onderhevig zijn of die insecten, ratten en muizen aanlokken, in het verlaten huis achterblijven; dat kannen en kommen worden leeggegoten en droog blijven staan. De kamers schoon en ordelijk achterlaten, stoflakens uitspreiden over de groote meubelen, katoenen hoezen over zittingen van stoelen en sofa’s trekken is allemaal vanzelfsprekend. Desgewenscht kan men de gordijnen afnemen, 't geen vooral gemakkelijk is in huizen, waar de vensters voorzien zijn van blinden of luiken. Is een dergelijke solide sluiting niet aanwezig, die het indringen van stof tegenhoudt, dan kunnen, als de huisvrouw glas- en overgordijnen af wil nemen, de ruiten tijdelijk worden bespannen met stevig papier. Gordijnen in zakken te pakken verdient geen aanbeveling, omdat ze dan te veel kreukelen of te scherpe plooien krijgen. Wel is aan te raden, al het vuile waschgoed vóór de afreis bij den bleeker te geven, opdat dit niet weken en weken lang op reiniging behoeft te wachten.

En dan komt de, telkenjare terugkeerende, groote zorg voor de huisvrouw: het zooveel mogelijk weren van den aartsvijand, die mot heet, van dat kleine, venijnige insect, dat de wolhaartjes van de weefsels wegvreet, zoodat een afgemaaide of afgeschaafde ondergrond overblijft. Hiervoor verwijzen wij naar: Ongenoode gasten.

Bad-sponzen

Allereerst het schoonmaken van de badsponzen. Daarvoor bestaan verschillende middeltjes. Eenige ervan volgen hier:

1. Men snijdt een of twee citroenen in kleine stukjes en kneedt de sponzen hiermede flink. Dan spoelt men ze in helder water na en laat ze drogen.
2. Men wascht de sponzen in sterk sodaloog en spoelt ze dan in schoon water.
3. Men bestrooit de sponzen met zoutzure kali en laat ze eenige seconden zoo liggen. Dan wascht men ze in schoon water uit.
4. Men wascht de sponzen uit in niet te sterk chloorwater en spoelt ze in schoon water na.
5. Men legt de sponzen een halven dag in zuur geworden melk of in karnemelk en wascht ze dan in schoon lauw water uit.
6. Men legt de sponzen twaalf uren in een sterke potaschoplossing en spoelt ze dan na.
7. Men laat de sponzen doortrekken met spiritus of besprenkel ze met ammonia, drukt ze herhaaldelijk uit in schoon water en zet de bewerking voort tot ze geheel schoon zijn.

Waarom verdient het geen aanbeveling, een toiletspons te laten gebruiken door meer dan één persoon?

Omdat de openingetjes in de spons ideale verblijfplaatsen zijn voor ziektekiemen. Eén geïnfecteerd persoon kan door het gebruik van een gemeenschappelijke spons velen besmetten.

Nooit dus één spons in gebruik geven aan twee of meer personen. En vooral in de kinderkamer er streng op toezien, dat ieder zijn eigen waschgerei gebruikt.

Voor waschdoekjes, handdoeken, haarborstels en tandenschuiers geldt hetzelfde consigne.

Bad- en toiletsponzen moeten met bijzondere zorg worden schoongehouden, omdat hun poriën gemakkelijk stof en andere onreinheden op het lichaam zouden kunnen overbrengen. Om diezelfde reden is het ook zeer aan te bevelen, een nieuwe toiletspons voor het gebruik goed te wasschen. Zoo’n nieuw exemplaar legt men in een kom met lauw water en strooit een handvol zout over de spons. Zoo moet ze een nacht blijven liggen om den volgenden dag een bad te krijgen in schoon water. Een ander uitstekend reinigingsmiddel is citroensap, waarmede men de spons bevochtigt. Na drie of vier uur spoelt men na in ruim koud water.

Bad- en andere sponzen die kleverig zijn

Een middel om kleverige sponzen weer schoon en frisch te maken, krijgt men door een eierlepeltje gewone witkalk te verdunnen in koud water tot het vocht melkwit ziet. Daarin knijpt men de spons flink uit en laat haar er dan een poosje in staan. Het water wordt dan vanzelf helder en men spoelt de spons een paar maal na in schoon koud water. Op deze wijze behandeld, worden ook de meest onbruikbare sponzen weer als nieuw. Is een spons glibberig geworden door de zeepdeeltjes, die erin zijn achtergebleven, dan kan men haar ook weer zuiver maken als men wat zout in het water doet. Een handvol is voldoende op een halven liter water. Zure melk kan ook dienst doen, of lauw water met een scheutje ammonia. Hierin moet men de spons een halven dag laten liggen, voordat men haar in schoon water uitwascht.

Dus wèl middeltjes genoeg om vuile sponzen weer schoon te krijgen!

< >