Disconto - Eng. discount, Fr. escompte, D. discont, disconte, Ital. sconto. In het algemeen elke korting, welke den schuldenaar voor vervroegde betaling wordt toegestaan. Dikwijls noemt men echter het bedrag, dat den kooper van goederen voor contante betaling afgetrokken wordt, sconto, terwijl de naam van disconto meer gebruikt wordt bij den wisselhandel, wanneer de houder van een wissel dien voor den vervaldag van de hand doet, hetzij dat hij er een kooper voor vindt, of dat de schuldenaar zich bereid verklaart, die voor den tijd in te lossen, als hem een disconto wordt afgetrokken.
Het disconto wordt in percenten uitgedrukt en de bepaling ervan berust wel is waar op overeenkomst tusschen den discontent, hem die vroeger betaalt, en hem die vroeger ontvangt, maar wordt evenwel beheerscht door de mindere of meerdere ruimte van beschikbaar kapitaal, en in zekere mate ook door den waarborg, dien het effect in zich zelf bevat, dat het te zijner tijd door den betrokkene zal worden betaald. Het disconteeren van wissels maakt een zeer voornaam deel uit van het bankiersbedrijf.
Op sommige plaatsen wordt voor het disconto het jaar op 360, de maand op 30 dagen en de dag, waarop gedisconteerd wordt en die, waarop de wissel vervalt medegerekend. Te Amsterdam en te Rotterdam wordt volgens het kalenderjaar gerekend van den dag af, waarop gedisconteerd wordt tot en met den vervaldag des wissels. Het jaar echter op 360 dagen. Omdat nu de discontostand in de eerste plaatst afhangt van de gesteldheid der geldmarkt, volgt daaruit, dat die van de eene plaats aanzienlijk kan verschillen bij de andere, wat natuurlijk weder van invloed is op de wisselkoersen. Zoo zijn wissels, die reeds eenigen tijd geloopen hebben en waarvan de vervaldag dus korter op handen is, dan van andere, die nog langer looptijd hebben, meer waard, omdat er op minder dagen disconto behoeft gerekend te worden.