Aangeteekende stukken - (Binnenland) poststukken, waarvoor aan den afzender een bewijs van ontvangst wordt afgegeven en welke slechts tegen een door den geadresseerde of zijn gemachtigde onderteekend bewijs van ontvangst worden uitgereikt. Er kan gewone aanteekening en aanteekening met aangifte van geldswaarde plaats hebben. Gewone aanteekening kan geschieden van brieven, briefkaarten, gedrukte stukken, nieuwsbladen en monsters; aanteekening met aangifte van waarde alleen van brieven. De aangegeven geldswaarde mag een bedrag van f 12,000.— niet te boven gaan.
Gewoon-aangeteekende brieven kunnen, naar verkiezing, al dan niet verzegeld verzonden worden.
Brieven met aangegeven geldswaarde moeten gesloten zijn in een omslag, voorzien van ten minste twee zegels in lak van goede hoedanigheid, of zooveel meer als noodig zijn, om te verhinderen, dat iets uit den brief kan worden gelicht zonder de zegels te verbreken of den omslag te schenden. De zegels moeten aan elkander gelijk zijn en een geslachtswapen, naamcijfer of eenig ander onderscheidend kenmerk van den afzender vertoonen. Een muntstuk of eenig ander voorwerp van dien aard mag dus niet voor verzegeling gebezigd worden.
Op de brieven moet het bedrag der aangegeven waarde in letterschrift vermeld worden.
Brieven met een aangegeven waarde, f 600.— te boven gaande, worden alléén aan den geadresseerde of aan iemand van zijnentwege; van eene volmacht als voren voorzien, ter hand gesteld.
De afzender van een gewoon aangeteekend stuk heeft, alleen ingeval het stuk verloren gaat, aanspraak op eene schadevergoeding van f 25.—.