In de meeste landen moet de fiets als vervoermiddel langzamerhand plaatsmaken voor gemotoriseerde voertuigen; bromfietsen, scooters, motors en auto’s. Zelfs in een land als Nederland, dat in den vreemde bekend staat om zijn vele fietsen, heeft de fiets veel van zijn betekenis verloren.
Ondanks dat alles is in de meeste landen van West-Europa grote belangstelling blijven bestaan voor wielrennen.De wielersport kent verscheidene onderdelen.
In grote lijnen valt ze uiteen in twee afdelingen: wegwedstrijden en baanwedstrijden.
Tot de bekendste wegwedstrijden behoren de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Italië, de wegwedstrijd Bordeaux-Parijs en (in eigen land) Olympia’s Tour door Nederland. Baanwedstrijden worden verreden op houten of betonnen wielerbanen. Hoewel de baanwedstrijden na de laatste wereldoorlog veel aan populariteit hebben verloren, trekken verscheidene ervan nog grote belangstelling. Een van de bekendste baanwedstrijden is de befaamde ‘Zesdaagse’ van Antwerpen, die verreden wordt in het al even bekende Sportpaleis.
Elk j aar worden in een bepaald land de wereldkampioenschappen wielrennen gehouden. Deelnemers aan die wereldkampioenschappen zijn de beste amateurs en beroepsrenners, die de wielernaties kunnen afvaardigen. De wedstrijden om het wereldkampioenschap bestaan uit diverse wegwedstrijden voor amateurs en beroepsrenners en uit verschillende baanwedstrijden, eveneens afzonderlijk voor amateurs en voor beroepsrenners. Op de baan wordt door de amateurs gereden om de volgende titels: sprint, achtervolging (persoonlijk en in ploegen van vier) en achter de motor. De profs hebben drie nummers: sprint, persoonlijke achtervolging en achter de motor.
Nederland heeft in de loop der jaren heel wat bekende wielrenners voortgebracht. Bekende Nederlandse wegrenners waren en zijn Gerrit Schulte, Theo Middelkamp, Wim van Est, Wout Wagtmans, Gerrit Voorting, Jan Nolten, Henk Faanhof, Jan Jansen, Jo de Roo en Henk Nijdam; befaamde baanrenners: Piet Moeskops, Piet van Kempen, Jan Pijnenburg, Arie van Vliet, Jan Derksen en Peter Post.
Bij de wereldkampioenschappen 1964 in Parijs behaalde Tiemen Groen de titel in de achtervolging en Jaap Oudkerk achter de motor.
De eerste wielerwedstrijden werden gehouden in 1881; de eerste wereldkampioenschappen vonden plaats in 1893. Tot 1895 namen aan deze wedstrijden uitsluitend amateurs deel; pas in dat jaar ontstond de beroepswielersport, die op het ogenblik zo’n grote rol speelt in de wielerwereld.