Het liberalisme is een geestelijke stroming, die in de voorbije eeuwen talrijke terreinen van het maatschappelijke leven heeft beïnvloed en o.m. haar stempel heeft gedrukt op de politiek, de economie, de godsdienst, de wetenschap en de maatschappijleer.
In de loop der jaren heeft het liberalisme, (dat in de 18e eeuw ontstond) verscheidene veranderingen ondergaan. Het kernpunt bleef echter altijd het vrijheidsprincipe. Op economisch terrein is het liberalisme vóór een vrije handel en een vrije concurrentie. Het is tégen het liberale principe om b.v. door middel van hoge invoerrechten op buitenlandse produkten de binnenlandse industrie te beschermen. Op politiek terrein is het liberalisme sterk gekant tegen de bemoeiing van de overheid met zaken zoals de loon- en prijsvorming, de woningbouw, etc. Het liberalisme leert, dat men de mens zoveel mogelijk zijn eigen gang moet laten gaan. Weliswaar gaat dan iedereen in zijn eigen belang werken, maar als iedereen dat doet, kan dat volgens liberale opvattingen het algemeen belang alleen maar ten goede komen.
Hoewel de ‘ondergang’ van het liberalisme in onze moderne en gecompliceerde maatschappij al herhaaldelijk is aangekondigd, blijkt deze stroming genoeg aanpassingsvermogen te hebben om de veranderingen in het maatschappelijk bestel te boven te komen. In de meeste landen van Europa bestaan nog altijd bloeiende liberale partijen. In Nederland is dat de Partij voor Vrijheid en Democratie, de V.V.D.