Na de laatste wereldoorlog is de baseball-sport (de nationale sport van de Amerikanen) ook in Nederland populair geworden. Het Nederlandse woord ervoor is honkbal.
Hoewel het aantal toeschouwers bij honkbalwedstrijden nog altijd maar een fractie is van de legers, die naar de voetbalvelden trekken, groeit de belangstelling voor deze snelle balsport gestaag. Voor een deel is dat te danken aan de uitstekende prestaties van ons nationale honkbalteam, dat er al verscheidene keren in slaagde het Europees kampioenschap te behalen.Honkbalteams bestaan uit negen spelers. De partijen zijn afwisselend aan slag en in het veld. De spelers van de slagpartij treden om beurten aan bij het zg. thuishonk en proberen met een zware, houten knuppel (het slaghout of ‘bat’) een kleine bal te raken, die hen wordt toegeworpen door de werper (of ‘pitcher’) van de veldpartij. De bedoeling is, die bal zo ver mogelijk weg te slaan. Onmiddellijk na het raken van de bal begint de speler van de slagpartij namelijk te rennen om het eerste honk te bereiken. De veldpartij daarentegen probeert de weggeslagen bal in haar bezit te krijgen en de rennende man ermee te raken.
Lukt dat, dan is die speler ‘af’. De slagpartij krijgt één punt, telkens als een van haar spelers via het eerste, tweede en derde honk het thuishonk weer heeft bereikt zonder afgetikt te zijn. Als een speler in één keer alle honken passeert zonder afgetikt te zijn spreken we van een ‘home-run’. Dat is een hele prestatie, die alleen maar verricht kan worden als de speler aan slag de bal zéér ver weg slaat. Als de veldpartij drie spelers van de slagpartij heeft uitgeschakeld wisselen de partijen van plaats: de veldpartij komt aan slag, de slagpartij stelt zich in het veld op. De wedstrijd is geëindigd als beide partijen negen keer slag- en negen keer veldpartij zijn geweest; de partij, die in die tien ‘innings’ de meeste punten heeft verzameld is winnaar.
Natuurlijk zijn de honkbalregels veel ingewikkelder dan hier in enkele regels verteld kan worden. Al die bepalingen met hun uitzonderingen maken honkbal echter tot wat het is: een boeiende, intelligente sport voor gezonde jongemannen.