Gepubliceerd op 21-01-2020

GROUW

betekenis & definitie

(Fr. Grou) Hoofdplaats van gern.

Idaarderadeel, met in jaren ’60 en ’70 sterk stijgend inwonertal. Industrie (o.m.

Halbertsma), recreatie, forensisme (nieuwe weg Leeuwarden-Heerenveen sinds 1963).Grouw is een centrum van Friese culturele activiteiten: rond het eigen Sint Pietersfeest (i.p.v. Sinterklaasfeest) op 22 febr. is een traditie opgebouwd met Fr. sprookjes, kinderspelen, boekjes en grammofoonplaten. De Fr. Krite ontplooit vele activiteiten. Het tweetalig onderwijs is er vanaf de beginjaren in de praktijk gebracht en gepropageerd. Stifting Grou tracht elementen van het oude Grouw te bewaren en functioneel te maken in deze tijd (Gaf Grouster almenak uit).

Karakteristiek is de Sint Pieterkerk met zadeldaktoren (12e eeuw), het gemeentehuis (1940-1942) van Kropholler, waarin vele Fr. symbolen en spreuken versierd met beeldhouwwerk van Tjipke Visser, Pier Pander e.a. In het gemeentehuis is een oudheidkamer gevestigd. Borstbeeld voor E. Halbertsma in het park. Bij Grouw staan verschillende molens, spinnekoppen zowel ais monnikmolens, in ’Minne Finne (verm. 18e eeuw). In dorpskom sinds kort baanbrekende woonhuisrestauratie.

In het sportleven staat ’s zomers de zeilsport centraal: de Koninklijke Z.V. Oostergoo (exclusief), Kon. WSV. Frisia en G.W.S. organiseren zeilwedstrijden. Deze activiteiten en de recreatieve ontw. hebben de vervaardiging van plezierjachten tot belangrijke vorm van bedrijvigheid doen uitgroeien, met eigen Grouster type: G.W.S.-schouw. Ook zeilmakerijen.

De Grouster schipper Ulbe Zwaga was met het Grouster skütsje vele malen kampioen skûtsjesilen. Gebr. Wester bereikten internationaal niveau in wedstrijdzeilen.

Bevolking: (1954) 3453; (1959) 3522; (1964) 3880; (1969) 4129; (1973) 4600.

< >