Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Nieboer, tiddo

betekenis & definitie

(Groningen 1940)

Beeldend kunstenaar. Opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem. Van 1971 tot 1992 onder meer docent aan de Academie voor Beeldende Kunst Amersfoort, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam en Academie Minerva. Sinds 1998 woonachtig in Frankrijk. Als een van de weinige Groninger kunstenaars in de tijd van Frans Haks’ directeurschap had Nieboer een eenmansexpositie in het Groninger Museum (1984-1985). Hij nam als enige Groninger deel aan de eerste Beeld en Route van 1987. Op uitnodiging van het Museum Kröller Müller verbleef hij in de atelierwoning ‘Maison Jaune’ in het Franse Murs, dat het museum daar inrichtte.

Nieboer maakt schilderijen, tekeningen, beelden en grafiek, meestal in de vorm van series. In zijn oeuvre is een aantal stijlwisselingen te herkennen. In het vroege werk gaan herkenbare vormen samen met vormen die het gevolg zijn van de gekozen materialen en technieken. Rastervormen spelen aanvankelijk een belangrijke rol. Kenmerkend zijn de ‘ijzeren tekeningen’ van dun plaatijzer gemaakte vormen, die door uitsnijdingen en inkepingen soms een voorstelling oproepen, zoals ook in zijn wandreliëfs. De massieve en constructieve, nogal monochrome werken maken plaats voor een lichtvoetigere en speelsere manier van werken, voor lichtere, ruimtelijke sculpturen, waar gebogen vormen aan bevestigd zijn.

Vaak is er een verhalende aanleiding, die in het beeld geabstraheerd wordt. Kenmerkend voor de latere tekeningen en grafiek is een verinnerlijkte, geabstraheerd weergegeven wereld in frisse kleuren, waarin vaak naar mensfiguren verwijzende gestalten een heel eigen leven leiden. Nieboer noemt zijn werk zelf ‘relativerend’.

< >