Ook April-Meistaking. Algemene staking in de periode 29 april-3 mei 1943 in het bezette Nederland, begonnen in Twente naar aanleiding van het bevel van de Duitse Wehrmachtbefehlshaber dat 300.000 manschappen van het voormalige Nederlandse leger zich weer in krijgsgevangenschap moest begeven.
Op vrijdag 30 april gingen honderd medewerkers van het postkantoor in Groningen in staking, waarna het personeel van het telefoonkantoor volgde. Daarop bezette de Wehrmacht het telefoonkantoor. Intussen begonnen andere Groninger bedrijven zich bij de staking aan te sluiten. Tegen het eind van de ochtend hadden een aantal confectiefabrieken en de gemeentelijke en provinciale diensten het werk neergelegd. In het Westerkwartier ging het vooral om melkstakingen. In het Mamegebied werd vrijwel overal gestaakt.
In het Noordelijke akkerbouwgebied van Hunsingo werd ook gestaakt, maar minder enthousiast dan in de Mame. In Winsum staakten de steenfabrieken en de zuivelfabrieken. Ook in Appingedam en in de haven van Delfzijl werd massaal gestaakt, maar onder druk van de Duitse politie gingen de havenarbeiders weer aan het werk. In het Oldambt beperkte de staking zich tot het thuisblijven van arbeiders en sluiting van winkels. Opvallend waren de kalme reacties in de gemeenten Finsterwolde en Beerta. In de Veenkoloniën daarentegen werd fel en met overtuiging gestaakt. In Stadskanaal en Oude Pekela staakte het gemeentepersoneel.De bezetter trad hard op. Na afkondiging van het politiestandrecht, waarbij mensen zonder vorm van proces geëxecuteerd konden worden, ging een aantal bedrijven weer aan het werk. Talloze arrestaties, executies en deportaties naar straf- en concentratiekampen volgden. In Trimunt, ten westen van Marum, vond een van de bloedigste repressailles plaats. Hier werden zestien personen neergeschoten. In Hoogezand werd op 3 mei op een aantal scheepswerven doorgestaakt, maar de bezetter arresteerde 31 arbeiders, van wie er vijf werden doodgeschoten. Rond 5 mei was de toestand normaal en werd er weer gewerkt.
Lit.: E.A.J. Boiten, J.F.J. van den Broek en S. Broekema (red.), Groningen in oorlogstijd (Groningen 1980).