Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Meeter, eillert

betekenis & definitie

(Oude Pekela 1818 - Briton Ferry, Groot-Brittannië 1862)

Geruchtmakend Groninger journalist. Raakte in 1840 als redacteur betrokken bij het radicale Tolk der Vrijheid (1840-1843), een oppositioneel blad, uitgegeven door de Groninger J.H. Bolt. Het vertolkte de ideeën van bekende vooruitstrevende Groninger herenboeren als Geert Reinders en Jan Freerks Zijlker. Tijdens de Groninger meikermis van 1840 was Meeter betrokken bij het zogenaamde Wafelkraam-Oproer, waarbij antimonarchale en prorepublikeinse leuzen werden geschreeuwd. Meeter, verdacht van betrokkenheid bij revolutionaire activiteiten, werd kort daarop gearresteerd en week na vrijlating uit naar Parijs.

Na door koning Willem II te zijn gegratieerd, werd hij door deze financieel ondersteund. Nochtans werkte hij in ’s-Gravenhage mee aan antimonarchistische krantjes en opnieuw kwam het tot samenwerking met Bolt. Na een nieuwe arrestatie en vrijlating ontving hij van Willem II een jaargeld, op voorwaarde dat hij zich in het buitenland vestigde. Hij vertrok naar Antwerpen, maar vestigde zich na de dood van zijn beschermheer Willem II (1849) in Nijmegen, waar hij samenwerkte met de beruchte intrigantpublicist jhr. Adriaan van Bevervoorde. Na conflicten met vroegere medestanders als Zijlker en Donker Curtius vertrok Meeter naar Groot-Brittannië, waar hij het boek Holland, Its Institutions, lts Press, Kings and Prisons (1857) schreef.

In 1966 verscheen daarvan een vertaling onder de titel Holland, Kranten, Kerkers en Koningen. Als vertaler en scheepsbevrachter overleed hij in 1862 in Zuid-Wales. Meeter werd enerzijds als vertolker van het vrije woord bejubeld, anderzijds als querulant en intrigant geminacht.

Lit.: W. van Koldam, ‘Meeter, Eillert’ in: Van Dijk en Foorthuis, Vierhonderd jaar Veenkoloniën, 154-158.

< >