Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Keuningcongres

betekenis & definitie

Jaarlijks geografisch congres, sinds 1989 georganiseerd door Regio-projekt Organisatoren BV te Groningen in het noorden des lands. Hieraan is de naam verbonden van H.J.

Keuning, hoogleraar sociale en economische geografie aan de Rijksuniversiteit te Groningen in de periode 1948-1974, wegens zijn grote affiniteit als historisch-geograaf met de noordelijke landschappen. Het eerste Keuningcongres werd gehouden in Keunings geboorteplaats Veendam in 1989 en droeg als thema: ‘de Veenkoloniën: van verleden naar toekomst’. Het Keuningcongres is - als standing conference - gericht op het genereren van een breed maatschappelijk debat over beheer, vormgeving en inrichting van regio’s in het Noorden. Op basis van een regionaal thema worden onderzoekers, bestuurders, politici en bekende vakspecialisten uitgenodigd om een visie te geven op de nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, die van invloed zijn op de identiteit van landschap en regio. Het congres zoekt naar een verrijking van de plan- en beleidsvorming door te wijzen op de regionale identiteit en de mogelijkheid deze potenties te benutten. Voorbeelden zijn het vitaliseren van de oude cultuurlandschappen Reitdiepdal en Lauwersmeer, het toekomstperspectief voor de Waddenkust en de vitalisering van een historisch concept betreffende het stadslandschap Assen.

Als standing conference is het Keuningcongres een continu proces van bewustwording, vernieuwing en participatie. Het congres vindt plaats onder de inhoudelijke verantwoordelijkheid van een wetenschappelijke commissie, waar in naast de Stichting Historisch Onderzoek en Beleid telkens een aantal ter zake kundige instituten participeren. Het proces van de standing conference wordt gedocumenteerd met publicaties rond het gekozen thema.

< >