Anders dan kunstenaarsinitiatieven, zoals De Zaak, Niggendijker en Frontaal, en het aloude Pictura hebben galeries een, meer of minder, commercieel doel. Van de galeries in de stad Groningen richt Galerie Wiek XX / The Grain Gallery zich op de (noordelijke) figuratieven door werk te presenteren van onder anderen Wout Muller, Clary Mastenbroek, Sam Drukker, Pieter Pander en Paul Boswijk, en van beeldhouwers als Anita Franken en Harro Nikkels.
Galerie Jacoba Wijk, die lange tijd in Wehe-Den Hoorn gevestigd was, vertegenwoordigt het werk van ‘oudgedienden’ als Martin Tissing, Tiddo Nieboer, Ruud de Rode en Barend Blankert, afgewisseld met werk van jong talent. Galerie Anderwereld van Jan Katuin toont werk van meestal noordelijke kunstenaars en van internationaal bekende keramisten, terwijl Galerie Katuin zowel figuratief als abstract werkende nationale en internationale kunstenaars presenteert. Sign richt zich op eigentijdse kunst en vormgeving. Een eigen plaats neemt Forma Aktua (Pinakotheek) in, opgericht in 1972 door Henri de Wolf als een vrijwilligersactiviteit op het vlak van grafische vormgeving, architectuur, beeldende kunst en muziek, met de nog altijd gedragen doelstelling betaalbare kunst onder een breed publiek te brengen. Andere bekende galeries in de stad Groningen zijn: Albion Putti (nadruk op figuratiefexpressionistische kunst), Ann’s Art (ook kunst voor bedrijven en bedrijfsexposities) en Galerie Naber (twee- en driedimensionaal werk). Van de niet meer bestaande galeries in de stad Groningen zijn de bekendste ’t Soephuis (expressionistische kunst), Glene Riepe (keramiek), Magazijn (conceptuele en constructivistische inslag), Printshop (grafiek; dependance van de nog bestaande Printshop in Amsterdam), De Mangelgang (moderne kunst; van 1963-1965 bestierd door Albert Waalkens i.s.m.
Jan Martini). In de jaren ’80 en ’90 werd het beeld in de Groninger galeriewereld mede bepaald door Galerie Detail van Annemarie Timmer, die zich richtte op hedendaagse sieraden, Galerie Puntgaaf, ruim tien jaar lang een podium voor hedendaagse toegepaste kunst, en Beikes’ Kunstzaal van lijstenmaker Cees Beikes (uiteenlopend hedendaags werk).In de provincie zijn onder meer ArtiColl Gallery in Hoogezand (vooral figuratieve schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek en glas van Nederlandse kunstenaars), De Dilcht in Haren (met een grote beeldentuin) en Galerie Mebius te Noordhorn (figuratieve kunst en keramiek) actief. Toonaangevend in de provincie is Galerie Waalkens in Finsterwolde, later omgedoopt tot Galerie De Boer Waalkens, die is gehuisvest in een bijzonder pand van de architecten Gunnar Daan en Thon Karelse.
[Hekkema].