Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Château-coutet

betekenis & definitie

Witte Bordeaux. Barsac in de Sauternes, Frankrijk

De wijn van Château-Coutet heeft, net als alle andere Barsacwijnen, recht op 2 Appellations Contrôlées: Sauternes of Barsac. Barsac, een gemeente in de Sauternes, heeft immers zijn eigen Appellation d’Origine Contrôlée. In 1855 werd Cornet, gelegen op 1500 m ten zuiden van Barsac, tot Premier Cru de Sauternes geklasseerd.

Tussen dit château en Châteaud’Yquem bestaat een zeer hechte verwantschap. De oudste delen van deze 2 bouwwerken, die beide dateren uit de 13de eeuw, zijn wat hun architectuur betreft identiek. De put op het binnenplein van Château-Coutet is het evenbeeld van die op de binnenplaats van Chateau-d’Yquem, dat ongeveer 10 km verderop ligt. Chateau-Coutet behoorde tot 1923 aan de familie de Lur-Saluces, die al 2 eeuwen lang ChSteau-d’Yquem in haar bezit heeft.

Tegenwoordig is het eigendom van M. Marcel Baly uit Straatsburg, die het in 1977 kocht van M. Edmond Rolland, de vader van Mme Rolland van de bekende firma Guy et Mital te Lyon, fabrikant van druivenpersen, die dit wijngoed weer had overgenomen van de groep eigenaren die het op hun beurt weer van de vader van wijlen de markies de LurSaluces hadden gekocht.

De opslagplaatsen liggen tegenover het chateau, aan de andere kant van de binnenplaats. Nadat men de druiven volgens de in de Sauternes en de Barsac geldende praktijken tot de staat van edele rotting heeft laten rijpen brengt men ze daarheen. Het persen geschiedt in de grote elektrische persen van de firma Guy et Mital. De daaruit ontstane massa wordt dan met een grote vork in een zuigtrechter gegooid die hem in een reusachtige, ronddraaiende cilinder stort. Op die manier worden de steeltjes eruit gecentrifugeerd. Vervolgens wordt de pulp achter elkaar tweemaal opnieuw geperst, waarbij het sap door klapdeurtjes in onder de vloer geplaatste kuipen stroomt. Elke avond wordt de most uit deze kuipen overgegoten in vaten waarin hij moet gisten, om er vervolgens 2 tot 2'h jaar in te blijven totdat hij tot volle rijpheid is gekomen.

De wijn van Chateau-Coutet, door velen als de beste Barsac beschouwd, is het resultaat van een uiterst zorgvuldige behandeling. Als M. Baly vindt dat zijn produkten niet voldoen aan de eisen die hij zichzelf stelt, weigert hij om hun de naam van zijn chateau te geven. Hij verkoopt ze dan als willekeurige Barsac, zonder verdere naam of toenaam.

Evenals alle andere wijngaarden in het laagland van de Sauternes werden ook die van Chateau-Coutet zeer ernstig door de vorst van februari 1956 beschadigd.

Het huidige etiket van Chateau-Coutet is hetzelfde als dat van Chateau-Filhot, dat eigendom is van de familie de Vaucelles.

Bijzonderheden-, deze Barsac is wat ‘nerveuzer’ dan zijn soortgenoten uit de Sauternes en bezit een bekoorlijke, zurige nuance. Men beweert wel dat de naam van het château door deze bijzondere eigenschap wordt verklaard (Coutet betekent in de taal van Gascogne: couteau, oftewel mes). De wijn dankt zijn eigenschappen aan de ondergrond van kalkrotsen. Ofschoon de Barsacwijnen dezelfde zoetheidsgraad, of ‘liqueur’ bezitten als die uit de naburige Sauternes (gewoonlijk variërend van 3° tot 6° Baumé), is hun smaak wat droger als gevolg van hun iets scherper karakter. Chiteau-Coutet is een wijn van grote klasse, die lange tijd zijn fruitigheid behoudt.

Oppervlakte-, 38 ha Gemiddelde produktie: 16 tonneaux

< >