Uithoek van Noord-West-Afrika, met de punt tot op 13 K.M. bij Europa. Aan de Middellandsche-Zee, èn, via de zeeëngte van Gibraltar (met de belangrijkste havenplaats Tanger), ook aan den Atlantischen Oceaan (met de havens: el Araïsj, Rabat, Casablanca en Mogador).
Hoofdstad Marokko, waarnaar het geheele gebied is genoemd; thans evenwel Rabat. In het binnenland en naar de Middellandsche-Zee heen gebergte (de Atlas met toppen van 4500 M. en hooger, èn het aan mineralen rijke Riff); aan den Atlantischen Oceaan vruchtbare vlakten (zware lagen van zwarte aarde).
Heeft het heerlijke subtropische klimaat van het Middellandsche-Zeegebied; ten Zuiden van den Atlas begint eerst het eigenlijke Afrika.Van de hoogstens op 8.000.000 te schatten bevolking zijn circa 6.000.000 Mohammedanen; de Berbers werden bij den veroveringstocht van den Islam door geheel Noord-Afrika onderworpen, en wonen thans meest in den Atlas; de Arabieren, die hun nomadische levensmanier bewaarden, op de vlakten; de later uit Spanje en Portugal gekomen Mooren in de steden (vormen het hoogst staande ras van het land); de Joden vestigden zich in de hoofdplaatsen en in de handelsplaatsen aan de kust; ook hadden de meestal als slaven ingevoerde Negers op het volkstype grooten invloed. Deze zóó verschillende volkselementen leven naast elkaar, zijn niet ineengegroeid tot één natie. „De Islam overdekte het alles wel met zijn eenkleurigen religieuzen mantel, beheerschte ook wel het sociale leven van allen, maar was niet in staat, de volkskarakters en volksbelangen tot een eenheid te versmelten.” Gelegen als aan den drempel van Europa, is Marokko toch eerst in den laatsten tijd een milieu van moderne ontwikkeling geworden. Sinds de inmenging der Europeesche mogendheden (begin dezer eeuw) in het onrustvolle sjerifiaansche rijk, zijn de toestanden op bewonderenswaardige manier verbeterd. Frankrijk en Spanje hebben thans de macht; de laatste, met moeite gedempte, opstand ligt evenwel nog versch in het geheugen.
Zoo opent zich voor Marokko een geheel nieuwe toekomst, daar het land in zoo vele opzichten rijk te noemen is: de tarweteelt in de kuststreek neemt steeds toe, zoodat er in het achterland van Casablanca al onmetelijke tarwevelden te aanschouwen zijn; eveneens de teelt van lijnzaad en boonen; de runder-en schapenteelt is reeds aanzienlijk ; allerlei delfstoffen zijn en worden gevonden ; de handel gaat in stijgende lijn; Marokko heeft karavaanhandel uit de WestSahara; Fez (tweede residentie) industrie van leder en tapijten.
Zending Het Christendom is door den stortvloed van den Islam, tijdens „de Arabische periode”, weggespoeld (evenals in geheel NoordAfrika). Te Fez en Marokko werd op de standvastige belijders den wreeden inmetselingsdood toegepast.
Afgedacht van een door de Franciskanen (begin 13e eeuw) ondernomen poging, bleef Marokko tot de laatste helft der vorige eeuw zonder bepaalde Zendingsactie; in 1883 begon de N. A. M. (Noord-Afrika-Zending, Engeland) in het Noorden (posten: Tanger, Tetuan, el Araïsj, Casablanca, Taza, Fez); daarop volgde al heel spoedig de eerst te Rabat aan de Westkust namens de Engelsche Presbyterianen optredende Dr. Kerr, die in 1894 de Centraal-MarokkoZending stichtte; in 1880 ving de Schotsche Evangelist John Anderson aan met de ZuidMarokko-Zending (posten : Mogador, Mazagaw, Saffi, Azimar, Marokko); waarbij zich nog voegde de G. M. U. (Gospel Missionary Union, U.
S. A.) voor de Berberstammen in de bergen (Mekness, Khemisset, Wassan, Sefrou).
Al eischte Marokko een der weinige bloedgetuigen der Noord-Afrika-zending (zendeling Cooper werd in 1902 door een fanatieken derwisch in de straten van Fez verraderlijk vermoord), toch hebben ook hier de tegenwoordig zoo snelle veranderingen op sociaal, intellectueel en politiek gebied de deuren voor de Zending geopend; óók op dezen bodem staat het Kruis weer geplant!
De duizenden Roomsche immigranten uit Spanje en Frankrijk staan onder de zorg der Franciskanen.
Litteratuur: Tijdschrift voor Econ. Geographie; Dr. J. Richter: Geschichte der Evangelischen Mission in Afrika; S. Zwemer: Oproep tot Gebed.