Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 29-12-2019

Beth-Saïda

betekenis & definitie

I. In Galilea, geboorteplaats van Petrus, Andreas en Filippus (Joh. 1 : 44; 12 : 21), door Jezus vaak bezocht (Mare; 6:45) en door vele van zijn daden verheerlijkt (Matth. 11 : 20), maar ter wille van de onboetvaardigheid der inwoners met een wee u! bestraft (Matth. 11 : 12-24; Luc. 10 : 13—15).

Het is merkwaardig, dat juist van die drie plaatsen, Beth-Saïda, Chorazin en Kapernaum, zelfs van den naam geen spoor meer is overgebleven. Beth-Saïda, in onze taal vischhuis, moet onmiddellijk aan den oever gelegen hebben, en bovendien vindt men ook bij die ruïnen geen overblijfsel van den naam.

Zooveel slechts kan men zeggen, dat het met de beide andere steden in de landstreek Gennesaret was gelegen, d. i. in de vruchtbare vlakte, die in het midden van den Westelijken oever van het tegenwoordige Meidschel, d. i. Magdala omtrent 5/4 uren naar het Noorden en Westen loopt.

Want na de wonderbare spijziging (op den Oostelijken oever) beval jezus aan zijn discipelen naar Beth-Saïda over te steken (Marc. 6 : 45), en zij kwamen toen in het land Gennesaret (Marc. 6:53; Matth. 14:34), naar Kapernaum (Joh. 6:17), waar het zoekende volk Jezus vond (Joh. 6 : 24).II. In Gaalanitis. Josefus verhaalt, dat de viervorst Filippus dit vlek tot een stad verheven en ter eere van Julia, de dochter van Augustus, Julias heeft genoemd. Het ligt op den linkeroever van de Jordaan, niet ver van haar uitmonding in de zee, op een vooruitstekenden berg. In deze streek ontweek Jezus Galilea na den moord op Johannes; en in de woestijn bij dit Beth-saïda geschiedde de eerste spijziging (Matth. 14 : 13; Marc. 6 : 31 ; Luc. 9 : 10; Joh. 6:1); ook de tweede, na welk wonder Jezus (Matth. 15 : 39) naar Magdala (Marc. 8 :10, Dalmanutha) op den Westelijken oever overvoer. Nadat de Farizeeën aldaar van hem een teeken hadden geëischt, voer hij (Matth. 8 : 13) weder over naar het Oostelijk Jordaanland en kwam (vs. 22) naar Beth-Saïda Julias, waar hij den blinde genas, en vandaar nog verder Noordelijk op dezelfde Oostelijke zijde der Jordaan naar Cesarea Filippi.

Er zijn uitleggers en Bijbelsche geografen, die meenen, dat deze beide Beth-Saïda’s eigenlijk maar één plaats beduiden; maar het komt ons voor, dat dit met de mededeelingen en plaatsbeschrijvingen der Evangeliën niet overeenstemt.

< >