Wat is de betekenis van zymase?

2025-07-25
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Zymase

(<Gr.), v., uit gistcellen getrokken enzym dat druivensuiker in alcohol en koolzuur omzet.

2025-07-25
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

zymase

zymase - Zelfstandignaamwoord 1. een uit gistcellen getrokken perssap Weinig mensen weten maar wat een zymase is.

2025-07-25
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Zymase

enzymmengsel dat suiker omzet in alcohol en koolzuur

2025-07-25
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

zymase

enzymcomplex in cytoplasma van gistcellen; splitst glucose in alcohol en kooldioxyde. Uit het complex zijn de enzymen nog niet in zuivere toestand afgescheiden.

2025-07-25
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Zymase

enzym in gist voorkomend dat alcoholische gisting veroorzaakt.

2025-07-25
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Zymase

Naam van het complex van enzymen, dat de alcoholische gisting van suiker veroorzaakt. Het is in 2 gedeelten te scheiden door dialyse. Het gedialyseerde gedeelte is bestendig tegen verwarming en heet co-zymase, de rest wordt door verhitting onwerkzaam en heet apo-zymase. Eerst de samenvoeging van beide helften veroorzaakt de gistende werking. De che...

2025-07-25
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Zymase

verzamelbegrip voor een groep van ➝ enzymen, welke voorkomen in gistcellen en waardoor de alcoholische gisting bewerkt wordt. De z. is ontdekt door E. Buchner, die na fijnwrijven van gist met fijn zand en vervolgens uitpersen bij een druk van 200-500 at, een perssap verkreeg, dat de eigenschappen van de gist nog behouden had. Later ontdekte men, da...

2025-07-25
Populaire Geneeskundige Encyclopaedie

Dr. Ch. Bles (1929)

Zymase

perssap van gistcellen, oplosbaar ferment, zie aldaar.

Wil je toegang tot alle 12 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-07-25
Pinkhof geneeskundig woordenboek

Herman Pinkhof (1923)

Zymase

(ζύμη, zuurdeeg), perssap van gistcellen, dat suiker ontleedt tot koolzuur en alcohol (E. Buchner).

Gerelateerde zoekopdrachten