Zymase
(<Gr.), v., uit gistcellen getrokken enzym dat druivensuiker in alcohol en koolzuur omzet.
Wiktionary (2019)
zymase - Zelfstandignaamwoord 1. een uit gistcellen getrokken perssap ♢ Weinig mensen weten maar wat een zymase is.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
G. Th. van Kempen (1974)
enzymcomplex in cytoplasma van gistcellen; splitst glucose in alcohol en kooldioxyde. Uit het complex zijn de enzymen nog niet in zuivere toestand afgescheiden.
Veerman (1954)
Naam van het complex van enzymen, dat de alcoholische gisting van suiker veroorzaakt. Het is in 2 gedeelten te scheiden door dialyse. Het gedialyseerde gedeelte is bestendig tegen verwarming en heet co-zymase, de rest wordt door verhitting onwerkzaam en heet apo-zymase. Eerst de samenvoeging van beide helften veroorzaakt de gistende werking. De che...
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
verzamelbegrip voor een groep van ➝ enzymen, welke voorkomen in gistcellen en waardoor de alcoholische gisting bewerkt wordt. De z. is ontdekt door E. Buchner, die na fijnwrijven van gist met fijn zand en vervolgens uitpersen bij een druk van 200-500 at, een perssap verkreeg, dat de eigenschappen van de gist nog behouden had. Later ontdekte men, da...
Herman Pinkhof (1923)
(ζύμη, zuurdeeg), perssap van gistcellen, dat suiker ontleedt tot koolzuur en alcohol (E. Buchner).
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: