Transcriptie
v. (-s), weergeving van letters of tekens uit een bep. stelsel in die van een ander stelsel, of van klanken in schrifttekens; — (muz.) overzetting van een muziekstuk voor een ander instrument.
Van Dale Uitgevers (1950)
v. (-s), weergeving van letters of tekens uit een bep. stelsel in die van een ander stelsel, of van klanken in schrifttekens; — (muz.) overzetting van een muziekstuk voor een ander instrument.
Wiktionary (2019)
transcriptie - Zelfstandignaamwoord 1. de conversie naar een geschreven tekst van een andere geschreven, getypte of gedrukte tekst 2. het vastleggen van de uitspraak van een gesproken tekst op schrift 3. (biochemie) het proces waarbij een specifiek stuk van een DNA-keten wordt afgelezen en in "gespiegelde" vorm wordt vastgelegd in een...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Prof. Nico M. van Straalen (2019)
Proces waarbij door RNA-polymerase een enkelstrengs RNA-molecuul gemaakt wordt met een nucleotidevolgorde complementair aan de template-streng van een coderende DNA-sequentie Het DNA-molecuul is een keten van nucleotiden met vier verschillende stikstofbasen, adenine (A), cytosine (C), guanine (G) en thymine (T). Bij de transcriptie wordt de nucleot...
Frans Verstappen (2004)
Begrip uit de genetica/celbiologie; overdracht van gecodeerde informatie uit DNA naar boodschapper-RNA.
Katja Reichenfeld (2003)
Transcriptie is het overzetten van genoteerde muziek in een ander notatiesysteem. Hiervan is sprake wanneer bijvoorbeeld een tabulatuur wordt overgezet naar de 'normale' notatie in notenbalken, of wanneer verschillende losse stemmen tot een partituur worden samengesteld . Ook wanneer van een orkestwerk een klavieruittreksel wordt gemaakt, is er spr...
Baarda, Bakker, Fischer, Julsing, Peters, van der Velden & de Goede (1995)
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Lat. transcriptio = overschrijving] overzetting van muziekwerk in arrangement voor ander instrument; overbrenging van het ene stelsel van letters of tekens in een ander (bijv. de - van Gr. woorden in romeinse letters).
dr. P.J. van Swigchem en E.J. Slot (1990)
1. in algemene zin: het weergeven van letters of tekens uit een bepaald stelsel in die van een ander stelsel. - translitteratie. 2. in bibliografische zin: het op basis van de uitspraak omzetten van letters en tekens uit het ene schrift in het andere, bijvoorbeeld uit een niet Latijns in een Latijns schrift. 3. zie: arrangement.
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: