Tantum ergo
titel van een katholiek loflied
Professor mag. dr. J.B. Kors o.p. (1967)
[= dus een zoo groot (Sacrament)], beginwoorden van de voorlaatste strophe van het → Pange lingua, met de laatste strophe (Genito’ri Genito’que) wel de bekendste en meest gebruikte → Sacramentshymne, gezongen voor den → zegen met het → Allerheiligste.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
S. van Ameringen (1962)
de beginwoorden van de laatste twee strofen van de hymne Pange lingua; in de rooms-katholieke eredienst gezongen bij de zegening met het Allerheiligste.
M. J. Koenen's (1937)
o., in 2de en 3de bet. ergos (Lat. eerste woorden van een R.-K. hymne ter ere van het H.-Sacrament; de hymne; de muziek): een plechtig Tantum ergo.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(Lat.), beginwoorden der laatste twee coupletten van de hymne ➝ Pange lingua gloriosi, gedicht ter eere van het H. Sacrament des Altaars, welke coupletten moeten gezongen worden, eer de zegen met het Allerheiligste gegeven wordt.
Jozef Verschueren (1930)
('tantum 'ergo) o. (—’s) [Lat.] 1. Eig. hymne ter ere van het H. Sakrament, naar de beginwoorden aldus geheten. 2. Metn. muziek bij die hymne.
J. Kramer (1908)
eerste woorden van de vóórlaatste stroof van de kerkhymne: Pange Ungua. De twee laatste strofen van dezen hymnus worden in de r.-kath. kerken gezongen voordat de priester den zegen geeft met het H. Sacrament des altaars. Zie art. Sacrament des altaars.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: