Pasteur
m. (-s), werktuig waarin een vloeistof (b.v. melk) verhit wordt tot een temperatuur beneden het kookpunt met het doel de aanwezige micro-organismen zoveel mogelijk te doden; genoemd naar de Franse geleerde L. Pasteur (1822—1895).
Van Dale Uitgevers (1950)
m. (-s), werktuig waarin een vloeistof (b.v. melk) verhit wordt tot een temperatuur beneden het kookpunt met het doel de aanwezige micro-organismen zoveel mogelijk te doden; genoemd naar de Franse geleerde L. Pasteur (1822—1895).
Dr. B.M. Parker (1959)
Louis (1822-1895) De man, die aantoonde dat bepaalde bacteriën ziektekiemen zijn en dat er mogelijkheden gevonden kunnen worden om ze te bestrijden, was de Franse scheikundige Louis Pasteur. Pasteur was al een bekend geleerde, toen de Franse veestapel plotseling geteisterd werd door een dodelijke ziekte: het miltvuur. Koeien en schapen stierven bij...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
Louis (1822-1895), beroemd Frans bacterioloog en scheikundige, deed een groot aantal microbiologische vondsten (sera, vaccins), waarmede hij de grondslag legde voor de sérologie en voor de immunologie, terwijl via anti- en asepsis ook de chirurgie zich kon ontplooien.
Veerman (1954)
Toestel in de industrie gebruikt voor het pasteuriseren, meestal van vloeistoffen, b.v. melk, vruchtensappen, wijn e.d.
Jozef Verschueren (1930)
(pas'tœr) (Louis) Frans schei- en geneeskundige, °1822, hoogleraar te Parijs, ♰1895; stelde vast dat de ziekten veroorzaakt worden door parasieten, ontdekte een inentingsmiddel tegen hondsdolheid, en het pasteurizeren. ➝ biologie.
P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)
Louis Pasteur (1822—1895) was een beroemd Frans scheikundige, wiens naam o.a. voortleeft in het werkwoord pasteuriseren (van melk e.d.) en in het Instituut-Pasteur te Parijs, waar personen, die door een dollen hond zijn gebeten en er gauw bij zijn, genezing kunnen vinden. Pasteur heeft op wetenschappelijk gebied heel veel meer tot stand gebra...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Pasteur - De benaming, waarmede men in de praktijk, vooral in de zuivelbereiding, het werktuig aanduidt, waarin vloeistoffen, melk of room, gepasteurizeerd worden.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Louis, Frans scheikundige en bacterioloog, *27.12.1822 Dole, ♱28.9.1895 Villeneuve-l’Étang. Pasteur was hoogleraar te Dijon (1848), Straatsburg (1849-54) en Rijssel (1854-57), van 1857-67 was hij directeur van de École Normale te Parijs en van 1867-75 hoogleraar aan de Sorbonne; in 1888 stichtte hij het Institut Pasteur te Parij...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: