Pasteuriseren
(pasteuriseerde, heeft gepasteuriseerd), (<Fr.), door herhaaldelyke verhitting tot 60° à 75° (en weer afkoelen) ten dele bacterievrij en daardoor meer duurzaam maken: melk, room, wijn, bier pasteuriseren.
Van Dale Uitgevers (1950)
(pasteuriseerde, heeft gepasteuriseerd), (<Fr.), door herhaaldelyke verhitting tot 60° à 75° (en weer afkoelen) ten dele bacterievrij en daardoor meer duurzaam maken: melk, room, wijn, bier pasteuriseren.
Ewoud Sanders (2019)
door verhitting bacterievrij maken Begin 1993 maakte de Amerikaanse historicus G.L. Geison bekend dat de grote Franse microbioloog Louis Pasteur zich met regelmaat schuldig had gemaakt aan wetenschappelijk onethische praktijken. Geison baseerde zich op de lang geheim gebleven laboratoriumjournaals van Pasteur. Volgens Geison eigende Pasteur zich re...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Muiswerk Educatief (2017)
pasteuriseren - regelmatig werkwoord uitspraak: pas-teu-ri-se-ren 1. door verhitting tot 50 tot 60 graden gedeeltelijk vrij van bacteriën maken en daardoor meer duurzaam ♢ deze melk is gepasteuriseerd Regelmatig werkwoord: pas-teu-ri-se-re...
T.Beijer en C.G.L.Apeldoorn (1998)
verhitting gedurende een halfuur op 60 tot 70 graden Celsius, gevolgd door een snelle afkoeling, toegepast ter conservering van bier, melk en dergelijke. Deze methode, waarbij pathogene bacteriën gedood worden en de ontwikkeling van andere bacteriën vertraagd wordt, is bedacht door de Franse chemicus en bacterioloog Louis Pasteur (1822-&r...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[genoemd naar de Franse chemicus en bacterioloog Louis Pasteur (1822-1895)] ww een consumptieartikel zo verhitten dat het zijn gunstige eigenschappen behoudt, maar schadelijke micro-organismen worden gedood; het artikel is op deze wijze langer houdbaar. Bij pasteuriseren worden niet alle micro-organismen gedood (zoals bij steriliseren,...
Oosthoek (1984)
weinig intensieve, desinfecterende bewerking, ten einde pathogene micro-organismen te doden. Pasteuriseren past men toe bij o.a. melk, conserven, bier, wijn, maar ook bij afvalwaterslib. Slib maakt men hygiënisch betrouwbaar door het te verwarmen tot 70 °C en het dan gedurende 20 min op die temperatuur te houden.
Ernst Meyer Camberg (1981).
methode om dranken houdbaar te maken, waarbij de waardevolle stoffen zoveel mogelijk ontzien worden. Een half uur verhitten van 57 tot 65° doodt de belangrijkste bacteriën, met uitzondering van de sporen. Voorkomt gisting. Gepasteuriseerde dranken zijn slechts beperkt houdbaar. Genoemd naar de Franse hygiëne-deskundige Louis Pasteur (...
G. Th. van Kempen (1974)
(naar Louis Pasteur), zodanig verhitten van voedingsmiddelen, dat de kwaliteit behouden blijft, maar de schadelijke organismen gedood worden. Veel toegepast in zuivelindustrie: temp. van 75°C en een tijdsduur van 15 30 seconden is voldoende (consumptiemelk).
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: