Claustrum
[Lat. = afsluiting] zuilengang om een binnenplaats of tuin, behorende bij een kerk.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Professor mag. dr. J.B. Kors o.p. (1967)
afgesloten plaats in een klooster (kloosterhof), ook kloostergang of het klooster zelf. Zie ook Clausuur.
Prof. dr. J.C. Groot (1955)
(Lat., afgesloten plaats) is de aan een kloosterkerk of kathedraal grenzende zuilengang, die een binnenplaats of tuin omgeeft. Hier komen de voornaamste vertrekken van het klooster op uit, en ze wordt gebruikt als wandelgang. Van dit woord is ons „klooster” afgeleid; claustrum is ook dat gedeelte van het klooster dat alleen toegankelijk...
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
van het Latijnse woord claudere (sluiten;, betekent „afgesloten plaats” en wordt weergevonden in het woord klooster. Door dit woord wordt de kruisgang (ambitus) van het klooster of de kerk beduid, d.i. de aan de kloosterkerk of kathedrale kerk grenzende zuilengang of gaanderij, die een binnenhof omgeeft en al...
Herman Pinkhof (1923)
(Lat., grendel). In de ontleedkunde, de voormuur, lintkern, een lintvormige strook grijze hersenstof tusschen de lenskern en de eilandschors. C. virginale, „maagdegrendel”, maagdevlies ; zie Hymen.
dr. H. Pinkhof (1923)
(Lat., grendel). In de ontleedkunde, de voormuur, lintkern, een lintvormige strook grijze hersenstof tussen de lenskern en de eiiandschors. C. virginale, „maagdegrendel”, maagdevlies; zie Hymen.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: