Wat is de betekenis van Bloedmeel?

2025-07-28
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Bloedmeel

o., fijngemalen gedroogde bloedkoek, dient voor bemesting.

2025-07-28
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Bloedmeel

1. B. als veevoeder is een zeer eiwitrijk product, dat verkregen wordt door bloed, afkomstig uit slachterijen, met stoom te coaguleren, het water uit te persen en het restant te drogen. De verteerbaarheid is hoog, mits niet te hoog verhit en niet verkoold. Als bron voor dierlijk eiwit wordt b. gebruikt voor pluimvee, varkens, jonge kalveren en zelf...

2025-07-28
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Bloedmeel

Bloedmeel is een product, verkregen door drogen van bloed; als veevoeder kan het goed dienst doen. Hiertoe wordt het bloed meestal met behulp van stoom gecoaguleerd, waardoor de eiwitachtige stoffen neerslaan. Het zich afscheidende gedeelte wordt daarna gedroogd en gemalen. Het aldus verkregen product heeft een hooge voedingswaarde, tenminste indie...

2025-07-28
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Bloedmeel

Bloedmeel - zwartrood korrelig product, verkregen door drogen en malen van bloed van geslacht vee. Samenst. : gemiddeld 85% eiwitaclitige st.; 1% vet; 4% aschbestanddeelen; 9% vocht. Grenscijfers Codex Voedermiddelen. 12% vocht; 3% in verdund HCl onoplosbare asch in de droge stof. Verteerbaarheid van het eiwit in b. is afhankelijk van de temperatuu...

2025-07-28
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Bloedmeel

o., eiwitrijk (soms ruim 80%) voedermiddel, ontstaan door het indampen van bloed. Het vochtgehalte van bloedmeel is hoogstens 10%; is dit gehalte hoger dan kunnen giftige stoffen ontstaan. Bloedmeel van goede kwaliteit is een geschikt voeder voor fokvarkens, maar minder geschikt voor mestvarkens, omdat het de kwaliteit van de slachtprodukten onguns...

2025-07-28
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Bloedmeel

Bloedmeel wordt verkregen in de groote slachterijen. Het bloed wordt gestoomd, waardoor de bloedkoek zich afscheidt, welke daarna gedroogd en gemalen wordt. Vooral wanneer het bij het drogen aan niet te hooge temperaturen is blootgesteld, vormt het een geschikt voedermiddel (gem. 85 % ruweiwit en 2.5% vet) voor verschillende diersoorten. Behalve al...

Gerelateerde zoekopdrachten