Waarom ze stokstaartjes heten, ziet iedereen direct wanneer ze, liefst op een boomstronk, recht op hun achterpoten staan, de lange staart als stut gebruikend. Zo kunnen ze ‘mannetje-makend’ als een marmot, de omgeving overzien, waarbij eerder nieuwsgierigheid dan gevaar het motief lijkt te zijn.
Stokstaartjes zijn kostelijke, bedrijvige diertjes. En zonaanbiddertjes, want anders dan vele dieren in warme streken kruipen ze niet voor de zon weg, integendeel. Geen aandoenlijker schouwspel dan een rijtje stokstaartjes, half achterover en onderuitgezakt als in een luie stoel, de zoveel mogelijk naar voren gestoken buik, waarop de ‘handjes’ vaak rusten, gekoesterd in de zon. Maar ondertussen doorlopend waakzaam. Met kekkerende geluiden schieten ze overeind als iets ze verontrust, een soort blaf betekent een algemeen alarm dat ze direct in hun holen doet duiken.
Stokstaartjes – aardhonden of meerkatten noemt men ze in Zuid-Afrika – zijn bewoners van open, droog en ook rotsachtig gebied, waar ze koloniegewijs samenleven in zelfgegraven holen of in rotsspleten. Voor het rappe graafwerk zijn ze uitstekend uitgerust met krachtige klauwen aan de voorpoten.
Ofschoon ze in hun vaderland allerminst zeldzaam zijn, ziet hun toekomst er weinig rooskleurig uit omdat ze hondsdolheid schijnen te kunnen overbrengen. Er wordt daarom fel en meedogenloos jacht op ze gemaakt. Als verdelgers van ratten en muizen worden ze daarom zelden meer gehouden.
■ Totale lengte 45-60 cm; staart 18-25 cm.
Licht grijs- tot geelbruin, buik vrijwel wit, over achterdeel rug donkere dwarsstrepen, witte kop met donkere oren en donkere vlekken om ogen.
Voedsel: Wortels, knollen, vruchten enz.; ook insekten, larven, kleine slangen, vogels, eieren, kleine zoogdieren e.d.
Draagtijd ca. 11 weken; 2-4 jongen (30-40 gr.); ogen open na 2 weken; kruipen van eerste dag af met buik over grond, na 2-3 weken goed rennen. Proberen al na goede week, als nog blind, rechtop te staan; met 9 maanden volwassen.
Behoort tot de groep der ►civetkatten.
Stokstert Meerkat, Suricate • Meerkatze, Erdhündchen • Mangouste tetradactyle
Suricata suricatta.