Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

zonnewende

betekenis & definitie

astronomisch verschijnsel.

astronomisch verschijnsel dat tweemaal per jaar plaatsvindt, te weten rond 21 juni wanneer de zon haar hoogste boog aan de hemel beschrijft en op ons halfrond met de langste dag de zomer inluidt om vervolgens in haar schijnbare baan een geleidelijk lagere stand boven de horizon in te nemen, en rond 21 december wanneer zij op ons halfrond haar laagste boog aan de hemel vormt en met de kortste dag de winter inluidt om nadien in haar schijnbare baan geleidelijk weer hoger te klimmen boven de horizon tot rond 21 juni.

Voorbeelden:
De zonnewende op het noordelijk halfrond op de langste dag (in de zomer) wordt wel de zomerwende of midzomer genoemd, hetgeen het begin van de zomer inluidt op of rond 21 juni (soms 20 juni). De zonnewende die op de kortste dag (in de winter) plaatsvindt, wordt ook wel de winterwende of midwinter genoemd, hetgeen het begin van de winter inluidt op of rond 21 december (soms 22 december).
http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/8359-tijd-en-seizoenen-jaargetijden.html, 2007

De naam "zonnewende" of "zonnestilstand" geeft aan dat de dagelijkse baan van de zon ophoudt om langer te worden en begint korter te worden of omgekeerd: de zon staat schijnbaar "stil".
http://www.greencraftwicca.org/dutchgreencraftjaarfeest.html, 2013

De oude Germanen vierden lang voor de komst van het christendom het joelfeest. Voor hen was dit een van de belangrijkste, langste en grootste feesten. Dat feest begon met het begin van de winter, de winterzonnewende of het wintersolstitium op 21 december, de langste nacht en kortste dag. Na de zonnewende blijft de zon drie dagen vrijwel stil staan. Daarna begint de zon weer aan de hemel te stijgen en worden de dagen weer langer.
http://www.arendlandman.nl/2011/12/de-twaalf-heilige-nachten-en-de-13-heilige-dagen-tussen-kerst-en-driekoningen-of-epifanie-handreiking-voor-innerlijke-beleving-van-kersttijd-en-de-12-heilige-nachten-innerlijke-vernieuwing/, 2011

Stonehenge was een soort observatorium in Engeland, dat het mogelijk maakte via de stand van de sterren en de bewegingen van zon en maan tot op de dag nauwkeurig zonnewenden en maanstanden vast te stellen.
NRC, 1993

Kerstmis zelf is ontstaan toen men met een mis de geboorte van Christus wilde vieren. Kerstmis is een samentrekking van Christus-mis. De datum van 25 december houdt waarschijnlijk verband met het Romeinse feest van de zonnewende. Ook hier is dit feest gekerstend.
http://www.kerstweb.cjb.net/

< >