Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

zomerzonnewende

betekenis & definitie

astronomisch verschijnsel.

astronomisch verschijnsel dat jaarlijks plaatsvindt rond 21 juni wanneer de zon haar hoogste boog aan de hemel beschrijft en op ons halfrond met de langste dag de zomer inluidt om vervolgens in haar schijnbare baan een geleidelijk lagere stand boven de horizon in te nemen.

Voorbeelden:
Je ziet dat de zon schijnbaar niet recht over de evenaar beweegt, maar er soms boven en soms beneden zit. [...]. Op 20 juni komt de zon op zijn hoogste punt ten noorden van de evenaar. De zon staat dan loodrecht boven de zogenaamde kreeftskeerkring. De dag op het noordelijk halfrond duurt het langst, en het is zomerzonnewende.
http://www.astronomie.nl/media/medialibrary/2012/10/ANW_astronomie.pdf

Voor sterrenkundigen begint de zomer met de zomerzonnewende. Het middelpunt van de zonneschijf bereikt dan het meest noordelijke punt aan de hemelbol, en daarna beweegt de zon zich weer langzaam in zuidelijke richting. Dat duurt een half jaar totdat het punt van de winterzonnewende is bereikt. Dan bereikt het middelpunt van de zonneschijf het meest zuidelijke deel aan de hemelbol, en beweegt de zon daarna weer in noordelijke richting langs de hemel. Tijdens de zomerzonnewende duurt de dag op het noordelijk halfrond het langst.
http://www.kennislink.nl/publicaties/wanneer-is-het-zomer

Bij de zomerzonnewende komt de zon het verst in het noordoosten op en gaat ze het verst noordwest onder. Elke dag na 21 juni, komt de zon ietsje verder zuidwaarts op, tot aan de winterzonnewende in december. De zomerzonnewende maakt dat de zon haar hoogste punt aan de hemel bereikt en ons de warmste en langste dagen geeft door de grote afstand tussen de plaats waar de zon opkomt en waar ze ondergaat.
http://www.myibizavilla.com/nl/ibiza-zonsondergangen-en-zonsopgangen-vanuit-de-zee.htm, 2011

< >