tarwe die in het voorjaar gezaaid wordt.
tarwe die in het voorjaar gezaaid wordt.
Voorbeelden:
In Nederland wordt veel meer winter- dan zomertarwe geteeld. Wintertarwe wordt in oktober-december uitgezaaid en ontkiemt al vóór de winter. Het aandeel van zomertarwe, die meestal in maart-april wordt gezaaid, wordt groter naarmate de omstandigheden voor wintertarwe minder goed zijn gebleken, bijvoorbeeld door strenge vorst. Sommige rassen verdragen echter een temperatuur tot -15°C en zullen dus niet snel uitgevroren raken. Zowel winter- als zomertarwe wordt geoogst in de periode juli-augustus, wanneer de aren met rijpe zaden een mooie goudgele kleur hebben gekregen.
http://home.wanadoo.nl/jnaikema/mouterijgranen.htm, 2008
In de herfst wordt de wintertarwe gezaaid, bij ons meestal na de oogst van suikerbieten. De wintertarwe ontwikkelt zich langzaam in de winter, om in het voorjaar snel uit te groeien tot een hoog gewas [...]. Door de snelle ontwikkeling in het voorjaar, kan het gewas optimaal profiteren van de vele zonneschijn in het voorjaar. Daardoor geeft wintertarwe meestal een hogere opbrengst dan zomertarwe, wat pas in het voorjaar gezaaid wordt. De oogst van wintertarwe is ongeveer drie weken eerder dan van zomertarwe.
http://www.boerderijhoitsma.nl/over/gewassen/wintertarwe/, 2013
De teeltvrije zone bedraagt bij de teelt van: a. grasland, graszaad, haver, rogge, triticale, zomertarwe, wintertarwe, zomergerst en wintergerst tenminste 25 cm; b. overige landbouwgewassen: tenminste 50 cm.
http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2003/par03vrom1219.pdf, 2003
De NAK verwacht echter dat Nederland in Brussel een verzoek moet indienen om handelszaad van zomertarwe voor de inzaai te mogen gebruiken. Vanwege de vele regen in het najaar en het begin van de winter is 40.000 hectare wintertarwe, zo'n 65 procent van het Nederlandse areaal, niet ingezaaid. De voorraad zaaizaad van zomertarwe is onvoldoende om dit op te vangen.
http://www.nak.nl/main.htm