voltijdsequivalent.
voltijdsequivalent; rekeneenheid waarmee aangeduid wordt wat de precieze omvang van een arbeidsovereenkomst is (1 voltijdsequivalent is bijvoorbeeld een volledige baan en 0,5 voltijdsequivalent is de helft van een volledige baan) of waarmee de totale persoonssterkte in volledige banen van een bedrijf of organisatie wordt weergegeven; fulltime-equivalent; fte.
In België iets gebruikelijker dan in Nederland, waar - afgezien van de vaktaal - eerder fte (fulltime-equivalent) wordt gebruikt.
Voorbeelden:
Je centrum kan niet-aangewende leraarsuren, voltijdsequivalenten (vte) of punten overdragen naar een volgend schooljaar of binnen hetzelfde schooljaar naar een ander centrum. De overdracht is in beide gevallen beperkt tot 2% van het totaal aantal toegekende leraarsuren, vte of punten.
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/overdracht-van-leraarsuren-voltijdsequivalenten-en-punten-in-het-volwassenenonderwijs
Wanneer het totale aantal gewerkte uren in Nederland wordt omgerekend naar voltijdsequivalenten (vte), dan komt de netto arbeidsparticipatie (totaal aantal gewerkte vte als percentage van de bevolking van 15 tot 75 jaar) in 2016 uit op 51,3 procent. Voor mannen was dit 63,5 procent en voor vrouwen 39,0 procent.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/35/hoe-groot-is-het-onbenut-arbeidspotentieel-, 30 augustus 2017
Binnen het Nederlands onderwijs wordt vte ook aangegeven met werktijdfactor.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voltijdsequivalent, 28 maart 2019