zin die als voorbeeld gegeven wordt.
zin die als voorbeeld van taalgebruik wordt gegeven, vooral in grammatica's, schoolboeken, taalcursussen, computerprogramma's voor het leren van een taal e.d.; zin die het taalgebruik moet illustreren; zin die het woordgebruik duidelijk moet maken; in het bijzonder ook: verzonnen of uit een bron overgenomen zin die in een woordenboek wordt opgenomen als voorbeeld van het woordgebruik en in het bijzonder van de gegeven betekenis van een woord of woordgroep.
Voorbeelden:
"De arbeiders van de fabriek praten tijdens de 1-mei-optocht over hun prestatie." Door zulke voorbeeldzinnen waren de lessen Russisch op school ronduit onverdraaglijk.
De Standaard, 1997
Voor het roepen van "seksistisch" is het nog te vroeg. Natuurlijk stijgt uit het woordenboek, en vooral uit de voorbeeldzinnen, een ranzige walm op van eeuwen discriminerende onsmakelijkheid. Natuurlijk stammen veel van de woorden uit een in onze ogen verkeerde seksualiteit, en natuurlijk zullen die woorden op hun beurt weer een in onze ogen verkeerde vorm van seksualiteit in stand blijven houden, maar het is nog geen tijd voor moralisme.
Piet Grijs, ...honderd. Ik kom, 1982
Ook elders in de cursus missen de voorbeeldzinnen nogal eens de gewenste pregnantie: (zonder verdere context) 'Hoe vindt u ze? Ik vind die andere mooier'.
http://www.ivnnl.com/
Een speciaal ontworpen codering kan geschieden in logische categorieën die aansluiten op de organisatie van de grammatica. Zo ligt het voor de hand om coderingen te verzinnen voor de in de vorige alinea genoemde termen zoals 'voorbeeldzin', of 'terzijde'.
http://www.niederlandistik.fu-berlin.de/digitaal/digitaal-03.html
Voorbeeldzinnen, schema's, opsommingen, bibliografische verwijzingen, regels en uitzonderingen, terzijdes, ze kunnen allemaal door aparte stukjes software behandeld worden.
http://www.niederlandistik.fu-berlin.de/digitaal/digitaal-03.html
Als appendix een Nederlandstalige en een Franstalige index van de sleutelwoorden uit de voorbeeldzinnen.
http://www.ivnnl.com/