iemand die vogels observeert.
iemand die zich uit liefhebberij bezighoudt met het observeren van vogels; ornitholoog.
Voorbeelden:
Door het aantal zingende vogels te tellen kan heel nauwkeurig worden vastgesteld hoeveel vogels van een bepaalde soort in een bepaald gebied leven. Voor terreinbeheerders en vogelaars is dit een goede methode om inzicht te krijgen in de vogelbevolking van een natuurgebied.
Meppeler Courant, 1994
De vogelaar van het eerste uur verschilt volgens mij niet veel van de tegenwoordige. De vogelaars van tegenwoordig hebben het echter wel makkelijker. De optische technieken zijn opmerkelijk verbeterd. Er zijn nu juweeltjes van vogelgidsen, wat determinatie van soorten makkelijker maakt. Verder zorgen andere hulpmiddelen op communicatie- en informatiegebied, buzzers, semafoons, piepers, websites, zwaailichten, etc. er voor dat eigenlijk geen enkele vogel meer gemist hoeft te worden.
http://home.wanadoo.nl/ewald.schattenberg/NVWK3/Vereniging/Waardvogels/0105/40jaarvogelsindekrimpenerwaard.html, 2003
Het is leuk om te lezen dat vogelaars (de niet-wetenschappelijke collega's van de ornithologen, waar de echte wetenschappers nogal eens op neerkeken (neerkijken?)) door geduldig observeren vaak wezenlijke bijdragen aan de vogelkunde hebben geleverd.
http://vogeldagboek.nl/html/Recensies/Vogels/De_wijsheid_van_vogels.html
Rond het middaguur werden veel roofvogels gespot die gebruik maakten van de thermiek. Op een aantal plekken gingen vogelaars uit hun dak van zeldzame roodpootvalken, rode wouwen en wespendieven.
De Telegraaf, 2001
De vogels strijken in een weiland neer. De beide vogelaars discussiëren nog even over de aantallen. Voorlopig houden ze het op drieduizend kieviten en tweehonderd plevieren.
Meppeler Courant, 1993
Vogelaars krijgen voorzieningen langs de Delingsdijk in de vorm van een fietspad/parallelweg. Van daaruit hebben ze onbelemmerd zich op een gebied waar zich al tal van vogelsoorten gevestigd hebben.
Provinciale Zeeuwse Courant, 2002
Een van de vogelaars zei me dat het pas de derde of vierde keer was dat de waterspreeuw op Texel was waargenomen op zijn doortocht naar noordelijker streken en heldere bergbeken, en dat de vogel door de weerschijn van zijn witte borst de weerspiegeling doorbreekt, zodat hij zijn prooi over de bodem kruipend kan waarnemen.
Jan Wolkers, De weerspiegeling, 2001