Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

toepaja

betekenis & definitie

zoogdier dat op een eekhoorn lijkt.

grijs tot roodbruin zoogdier met een lange staart, een spitse snuit en scherpe tanden en kiezen, dat lijkt op een eekhoorn en dat voorkomt in tropische bossen in Zuidoost-Azië.

Voorbeelden:
Toepaja's doen met hun pluimstaart en kleine formaat denken aan eekhoorns en wat betreft levenswijze aan insecteneters (waarbij ze vroeger werden ingedeeld). Ze zijn echter meer verwant met de apen. Toepaja's zijn wel een stuk primitiever. Toepaja's zoeken hun voedsel (zoals insecten) vaak in bomen met hun goed ontwikkelde oren, ogen en neus. Snorharen hebben ze niet.
https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/toepajas.htm

De toepaja's zijn een groep zoogdieren die insecten eten. We noemen ze ook nog de boomspitsmuizen. Ze komen vooral voor in de bossen van Azië. We weten niet goed bij welke groep dieren ze nu eigenlijk horen. Het zijn insecteneters, maar zijn wat familie van de primaten en de haasachtigen. Ze lijken wat op eekhoorns en hebben een lange staart en een spitse snuit. Hun tanden zijn erg scherp.
http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/orde_toepaja's.htm

Dit kleine, insectenetende zoogdier met een spitse neus is voortdurend onderweg. Hij is zeer actief, rusteloos en soms nerveus. De Toepaja is doorgaans verdraagzaam, behalve bij voedselschaarste. De Toepaja is vindingrijk en handig.
https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/totem/tupaja

Toepaja's hebben van alle dieren de grootste hersenmassa t.o.v. hun lichaamsgewicht, zelfs meer dan de mens.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toepaja%27s

Om geen overhaaste conclusies te trekken zochten de zoölogen en biochemici binnen andere orden naar dieren die in hun eiwitten meer gemeen hebben met de haasachtigen dan mens of aap. Maar tal van vleeseters, insekteneters, klipdassen (hoefdieren), vleermuizen en andere beesten legden het af tegen de eensgezindheid in eiwit tussen haas en primaat. Op een enkele uitzondering na, zoals de toepaja uit Zuidoost-Azië, een beest dat vroeger spitseekhoorn werd genoemd, maar nu als halfaap wordt beschouwd. Geen echte uitzondering dus.
https://www.trouw.nl/home/taxonomie~a34a2d39/, 31 januari 1996

< >