Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

struisvogel

betekenis & definitie

Afrikaanse loopvogel.

zeer grote en snelle, Afrikaanse loopvogel met een lange nek, een kleine kop en verhoudingsgewijs grote ogen, waarvan het mannetje grotendeels zwart is met witte vleugels en een witte staart en het vrouwtje hoofdzakelijk bruin.

Voorbeelden:
Struisvogels kunnen niet vliegen, maar weten dat perfect te compenseren door hun spring- en loopvermogen. Met hun enorme poten halen de loopvogels topsnelheden tot 65 km per uur [...]. Ook hun uithoudingsvermogen is indrukwekkend, want ze zijn in staat hun topsnelheid maar liefst een half uur lang vol te houden! Eenmaal op de loop, zit er tussen iedere stap van een struisvogel 2,5 tot 3 meter.
http://www.destruisvogel.nl/asp/default.asp?t=show&var=905, 2006

Struisvogels zijn zogenaamde loopvogels (ratites). Ze zijn verwant aan de Australische Emu en de Zuid-Amerikaanse Nandu. Struisvogels komen oorspronkelijk uit Afrika maar ze worden tegenwoordig over de hele wereld gefokt. Het belangrijkste fokland is echter Zuid-Afrika. De struisvogel wordt voornamelijk gefokt om zijn huid. Het merendeel van het inkomen wat met struisvogels wordt verdiend, komt uit de huidopbrengsten. De struisvogel die tegenwoordig wordt gefokt, is een kruising tussen de gewone wilde Zuid-Afrikaanse soort en de Keniase Big Red soort.
http://www.wildplaza.com/struisvogel

Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven wat kleiner. Struisvogels hebben lange, sterke poten met twee tenen. Ze hebben een lange nek en een kleine kop [...]. De struisvogel kent vier ondersoorten, die allemaal uit een ander deel van Afrika komen: de Noord-Afrikaanse, de Oost-Afrikaanse, de Zuid-Afrikaanse en de Somalische struisvogel. Ze verschillen licht van elkaar in kleur en grootte.
http://www.licg.nl/wcs/lcg/nl/3949/struisvogel.html, 2011

Struisvogels werden in de eerste plaats gekweekt voor hun huid (70 procent van de waarde) en de veren (20 procent). Door de stijgende vraag naar het vlees van deze vogelsoort wordt meer en meer aandacht besteed aan de vleesproductie.
De Standaard, 1996

Het is echter onzin dat een struisvogel bij gevaar zijn kop in het zand steekt. In 80 jaar tijd hebben onderzoekers dit bekeken bij ongeveer 20.000 struisvogels en ze hebben er nooit iets van gemerkt. Het is wel zo dat een struisvogel plat op de grond gaat liggen zodat de vijand hem aanziet voor iets oneetbaars of een berg termieten.
http://dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/2752-struisvogel-snelste-tweevoeter.html, 2006

< >