Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

schuldige

betekenis & definitie

iemand die schuldig is aan iets.

iemand die verantwoordelijk is voor een verkeerde handeling, voor een verkeerde daad; iemand die schuldig is aan iets; iemand die schuld heeft aan iets.
Wordt hoofdzakelijk gebruikt voor personen, maar ook groepen en organisaties van mensen of bepaalde zaken die verantwoordelijk worden geacht voor een ongewenste gebeurtenis of ontwikkeling kunnen schuldige genoemd worden.

Voorbeelden:
De realiteit wordt simpel(er) voorgesteld, het geeft een beeld van de realiteit: Arafat is een terrorist die niets doet om de zelfmoordaanslagen te stoppen waarbij vele onschuldige slachtoffers vallen, hij is een gevaar voor de stabiliteit in de regio en de gehele vrije wereld. De realiteit zit natuurlijk veel complexer in elkaar, er is niet één schuldige in het conflict.
http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE/maly2.htm, 2002

De Italiaanse straten maakten zaterdagavond én zondagochtend een verlaten indruk. Het verlies in de eerste groepswedstrijd van het WK tegen Ierland (0-1) is in het land hard aangekomen. De schuldige was zondagochtend al bekend: bondscoach Arrigo Sacchi. De ooit zo succesvolle trainer van AC Milan werd in de Italiaanse kranten volledig afgemaakt.
Meppeler Courant, 1994

Net als in Nederland denkt De Clerck aan een globale en uniforme verjaringstermijn, ongeacht of met de fout ook een misdrijf werd gepleegd en ongeacht of de schuldige, de overheid of een particulier is.
De Standaard, 1996

In Lubang Buaya bezwoer Soeharto in een rechtstreekse radio-uitzending dat de schuldigen hun straf niet zouden ontlopen. Wie waren die schuldigen? De rol van Untung en diens mede-officieren staat wel vast. Zij liquideerden niet alleen zes generaals, maar proclameerden via het door hen bezette radiostation ook een alternatieve regering.
NRC, 1994

Een eeltplek zit meestal op de voorkant van de voetzool, een eeltknobbel aan de zijkant van de voet. Het gaat om verdikkingen van de dodecellenlaag van de huid, de hoornlaag, die zich vormen als reactie op herhaalde druk of wrijving (meestal zijn de schoenen de schuldigen).
http://www.e-gezondheid.be/magazine/article.asp?idArticle=11450=410, 2003

< >