Japanse rijstwijn.
alcoholische drank uit Japan, gebrouwen op basis van rijst; Japanse rijstwijn.
Wordt meestal zonder lidwoord gebruikt.
Voorbeelden:
Als geen ander legt de Japanse keuken zich toe op het bereiden van gerechten, uitsluitend samengesteld uit natuurlijke ingredienten, elk zorgvuldig gekozen om de individuele smaak tot zijn recht te doen komen. Verse vis, rijst en sake vormen de basisingredienten van deze eeuwenoude keuken.
http://www.ginza.nl/
Bier vond in de tweede helft van de 19de eeuw zijn weg naar Japan en is thans met een aandeel van meer dan zeventig procent de meest geliefde alcoholische drank in Japan. Het verdrong de rijstwijn sake die terugviel tot dertien procent.
De Standaard, 1996
Meestal gebruikt men gerst, soms tarwe en een enkele keer haver of spelt. Minderwaardige grondstoffen voor het mouten zijn maïs en rijst. Toch wordt van rijst de Japanse Saké gemaakt (sommigen klasseren saké daarom als bier).
http://www.bierengezondheid.be/, 2001