Het begrip pudding heeft 3 verschillende betekenissen:
1) zoet nagerecht.
zoet nagerecht dat bestaat uit een stijve, glibberige massa, die men maakt door een bindmiddel of meel met melk, room of sap, en aroma's als vanille, chocola of vruchten, te koken, in een vorm of in potjes te gieten en te laten afkoelen.
Het gerecht wordt vervolgens uit de vorm op een platte schaal gestort, of wordt uit de potjes gegeten. In Vlaanderen ook in toepassing op vla. Vla wordt in Nederland gebruikt voor het 'dikvloeibare toetje', maar in Vlaanderen wordt daarvoor meestal ook het woord pudding gebruikt. Uit de context van de Vlaamse voorbeeldzinnen is dan ook niet altijd op te maken of het om 'vla' dan wel om 'pudding' gaat.
2) broodpudding.
lekkernij die bereid wordt door broodresten te weken in melk, te mengen met ingrediënten zoals rozijnen, eieren en suiker en te bakken in een oven; broodpudding.
3) hoeveelheid pudding.
hoeveelheid pudding in een bepaalde vorm; portie pudding.