ongevaarlijke, virale ontsteking.
ongevaarlijke, virale ontsteking van de bovenste luchtwegen in de buurt van de stembanden die doorgaans voorkomt bij kinderen en die wordt gekenmerkt door een plotselinge aanval van benauwdheid, door heesheid en hoesten; valse kroep.
Voorbeelden:
Pseudokroep is een ontsteking van de onderkant van de stembanden. Het komt voor bij kinderen onder de zes (vooral in het tweede levensjaar), vaker bij jongens dan bij meisjes. Er ontstaat een zwelling van het slijmvlies van het strottenhoofd waardoor het kind hees wordt en een blafhoest krijgt. Vaak wordt het na een korte slaap aan het begin van de nacht benauwd wakker waarbij vooral het inademen moeilijk gaat. Het kind heeft vaak ook koorts.
http://www.astmafonds.nl/, 2001
Lucieke hoestte, ze blafte als een hond, ze stikte. Haar adem stokte na een lange, schorre uithaal. Het volgende moment hing ze ondersteboven. Ze voelde klappen op haar rug, hoorde haar moeders overslaande stem. Een vinger boorde zich in haar mond. Ze worstelde om lucht. Toen schoot een slijmprop, dik en zilt als een oester, uit haar dichtgeslibde keel. Het leven stroomde weer door haar kinderlijfje [...]. 'Pseudokroep, kramp op de stembanden,' zei een dokter die even later in de kamer stond.
Diane Broeckhoven, Het verkeerde keelgat, 1998
Hoe wordt pseudokroep behandeld? Meestal is het voldoende als u het kind kalmeert. Gaat u rustig met uw kind zitten. Na 20 tot 30 minuten moet de aanval dan vanzelf overgaan. Vroeger werd ook wel geadviseerd om het kind onder de douche te zetten om te stomen, maar omdat sommige kinderen het daar juist benauwd van krijgen, wordt dit advies niet meer gegeven.
http://www.astmafonds.nl/, 2001
Is er een verband tussen pseudokroep en astma? Een kind dat (pseudo)kroep heeft gehad loopt geen groter risico om astma te ontwikkelen. Bij pseudokroep is vooral het inademen moeilijk, terwijl bij astma juist het uitademen problemen geeft.
http://www.astmafonds.nl/, 2001