Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

portwijn

betekenis & definitie

versterkte wijn uit Portugal.

zoete, veelal rode of gelige alcoholische drank op basis van wijn, die gedronken wordt als aperitief of als dessertwijn en een alcoholpercentage heeft van 18 tot 20 procent; versterkte wijn uit Portugal.

Voorbeelden:
Port, uitsluitend gemaakt in Portugal, is een versterkte wijn met ongeveer 20% alcohol. De wijnvelden liggen langs de rivier de Douro, van Régua tot aan de Spaanse grens. Portwijn rijpt de eerste wintermaanden op vaten in het portgebied, in het voorjaar vervoert men de port naar Vila Nova de Gaia, waar de portshippers (grote wijnhuizen) de wijn o.a. mengen (blenden).
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Het verhaal gaat dat in 1676 twee wijnexporteurs uit Liverpool wijnalcohol toevoegden aan de Portugese wijn, om er zeker van te zijn dat deze goed zou blijven tot hij Engeland zou bereiken [...]. De productie en verhandeling van de portwijn was aanvankelijk totaal in Engelse handen en werd georganiseerd vanuit Porto en Vila nova da Gaia. De Engels klinkende namen van de bekende porthuizen worden hierdoor verklaard, zoals Taylor, Croft, Cockbarn.
http://portugal.blog.nl/eten-en-drinken/2009/02/21/portwijn-een-introductie, 2009

Door de toevoeging van wijnalcohol, brandy, stopt de gisting van de jonge portwijn voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Daardoor ontstaat de zoete smaak van port. De wijn krijgt door de toegevoegde brandy een alcoholpercentage van rond de 20%.
http://www.gall.nl/port-en-sherry/port/productieproces

< >