(dammen, schaken) studie van het openingsspel.
studie van het openingsspel; het bestuderen van de wijzen waarop de opening, de openingszetten in een damwedstrijd of schaakwedstrijd, het best gedaan kan worden, vaak ter voorbereiding op te spelen wedstrijden; concreet ook wel: het in een artikel, verslag, boek e.d. vastgelegde resultaat daarvan.
Voorbeelden:
Vishy Anand vertelde in een interview met Yasser Seirawan tijdens het Corustoernooi van 2006 dat openingsstudie belangrijker is dan studie van eindspelen. Zijn argument was eenvoudig: in elke partij heb je een strijd om het initiatief in de openingsfase, maar een strijd in het eindspel komt maar in een fractie van de toernooipartijen voor.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindspel_(schaken), 2 september 2017
Bij Chess960, ook bekend als Fischer Random Chess, wordt de beginstelling uitgeloot. Daardoor kunnen spelers niet terugvallen op openingsstudies en wordt het spel vanaf de 1ste zet creatief en onvoorspelbaar.
http://www.sboschaak.net/new/nieuws/item.php?page=11&newsid=924#.Wcjfxc-Qzcs, 9 april 2008
Openingen bestuderen voor een partij dwingt tot gestructureerd opslaan in het geheugen. Op langere termijn is openingsstudie tijdens een toernooi daarom een goede en bovendien ook leuke manier van openingen leren.
https://www.schaaktraining.com/index.php?aanbod
Is het de dwingende invloed van Frank van Tellingen, waardoor de mannen van het Eerste aan de openingsstudie zijn geslagen? Hoe valt anders te verklaren dat Daan Geerke een openingsboek heeft bestudeerd en zelfs belooft zijn treinreizen aan de openingsstudie te zullen wijden? En Frank Agter dan, die schijnbaar moeiteloos hele reeksen zetten in een lastige variant uit de Flankdraak uit zijn mouw schudt.
http://www.waagtoren.nl/externe-competitie/externe-knsb-beker/page/2/, 4 december 2013
Als ik het rijtje columns van de afgelopen maand zie, lees ik enkel persoonlijke aanvallen. Aangezien we hier ook zijn om te leren, besloot ik eens een openingsstudie - weliswaar de light-versie - met u te delen. In eerdere columns viel al te lezen dat ik graag de Spaanse opening speel, en deze zou ik graag wat verder uit willen lichten. Een reden hiervoor is dat Spaans na Siciliaans (1.e4 c5) volgens mij de meest gespeelde opening ter wereld is, pin me hier niet op vast.
http://sv-vredeburg.nl/Column.html, 21 januari 2011
Hugh Myers, die 78 jaar werd, was een van de Grote Eigenwijzen die in de schaakwereld altijd een kleine, maar trouwe schare bewonderaars vinden. Voor zijn tijdschrift The Myers Openings Bulletin was niets te bizar om grondig onderzocht te worden. De openingsstudie als l'art pour l'art. Of je er ook punten mee kon scoren in een wedstrijd, leek voor Myers nauwelijks van belang.
https://www.nrc.nl/nieuws/2009/01/03/albin-planinec-1944-2008-11663332-a812884, 3 januari 2009