van room ontdoen.
van room ontdoen; in het bijzonder: met behulp van een machine (de ontromer of separator) van room ontdoen.
Vaak ook in zelfstandig gebruik.
Voorbeelden:
Ontromen is het proces waarbij het vet of de room van de magere melk wordt gescheiden. Daarbij laat men warme melk snel ronddraaien. Op die manier scheidt de middelpuntvliedende kracht het vet van de magere melk.
https://leden.inagro.be/Portals/460/Users/166/06/4006/2018_03_02_Boter%20maken.pdf, 2 maart 2018
Vroeger liet men de melk in een melkteil staan en schepte men er na 24 en 36 uur de room af. In de 19de eeuw dacht de mens de ontromer uit, die het mogelijk maakte hetzelfde resultaat op enkele minuten te bekomen. Na het ontromen had men dus room, en ondermelk, die minder waard is omdat nagenoeg alle vetstoffen er uit zijn. "De room is er af" ("af" verwijst naar de oude methode) betekent dus "het beste is er af", "het meeste voordeel is er af".
http://www.mot.be/dutch/proverbs.htm
De rauwe koemelk die bij de melkfabriek binnenkomt bevat gemiddeld ruim 4 procent vet. (De hoeveelheid is afhankelijk van - onder meer - het seizoen, in de zomer is het vetgehalte hoger, in de winter lager). In de winkel heeft melk een standaard vetgehalte. Zo moet volle melk volgens de Warenwet minimaal 3,5 procent vet bevatten, halfvolle melk minimaal 1,5 procent en magere melk ten hoogste 0,5 procent vet. Om deze minder vette melksoorten te kunnen leveren wordt het melkvet (= room) in de fabriek met behulp van een separator (scheider) uit de melk verwijderd (dit heet ontromen). Later wordt het vet weer in de juiste hoeveelheden aan de melk toegevoegd (dit heet standaardiseren).
https://www.dekooktips.com/warenkennis/zuivel/melk-verw.htm