psychosomatische aandoening.
psychosomatische aandoening die zich uit in snelle vermoeidheid, prikkelbaarheid, en andere klachten als duizeligheid, hoofdpijn, gebrek aan concentratie, depressieve verschijnselen, angst en slaapproblemen.
Soms wordt de term gebruikt als ouder synoniem voor het chronischevermoeidheidssyndroom, overspannenheid en burn-out. Soms worden deze aandoeningen beschouwd als ondervormen van neurasthenie.
Voorbeelden:
Hij leed aan neurasthenie en pleegde in 1927 zelfmoord.
Carel Peeters, Alles moet over, 1979
Drie dagen hebben we nu al in dit huisje gezeten, en drie dagen wind en regen. Om neurasthenie van te krijgen. Gisteravond twijfelde ik er nog aan of ik Nicole niet meteen weer onze koffers zou doen pakken.
Clem Schouwenaars, Gras, 1982
Betrekkelijk los van de vermoeidheid die in de arbeid optrad stond de moeheid als een (psychisch) gezondheidsprobleem. In de loop van de negentiende eeuw neemt men een nieuw ziektebeeld waar, de neurasthenie, waar chronische vermoeidheid een belangrijk kenmerk van was. Neurasthenie (of het chronisch vermoeidheidssyndroom/ME waarvan in onze tijd sprake is) kan volgens waarnemers het gevolg zijn van overbelasting in de arbeid. Maar het is nu juist de indruk van de direct betrokkenen, allereerst degenen die met deze aandoeningen te kampen hebben en vaak ook van hen die de behandeling op zich nemen, dat er sprake is van een somatisch verschijnsel.
http://www.transformaties.org/individu_en_netwerk/vermoeidheid.htm, 30 juni 1999
Aan het einde van de 19e eeuw is nog een ander concept bijzonder populair, namelijk het begrip neurasthenie. Ook hierbij gaat het om een vorm van uitputting die gepaard gaat met een scala aan lichamelijke klachten. Volgens de toenmalige geneeskunde berusten al deze klachten op een tekort aan zenuw-energie.
http://home.wxs.nl/~srw/, 1998
George M. Beard, de Amerikaanse ontdekker en pleitbezorger van de nieuwe ziekte, vat neurasthenie op als een gevolg van de hectische leefstijl van met name de Amerikaanse samenleving - reden waarom hij haar ook wel aanduidt als 'American nervousness'. Beard maakt al evenmin als Freud een decennium later een probleem van het conceptuele verschil tussen de fysische depletie van energie en het psychische gevoel van uitputting. Beide lijken vloeiend in elkaar over te lopen; anders gezegd: de fysische metafoor verliest al snel haar metaforisch karakter.
http://home.wxs.nl/~srw/, 1998