Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

midwinterhoorn

betekenis & definitie

licht gebogen blaasinstrument.

eenvoudig blaasinstrument in de vorm van een licht gebogen hoorn, waarvan de monotone melodieën bij wijze van oud gebruik vooral tijdens de wintermaanden weerklinken op het platteland in de oostelijke delen van het Nederland, vaak bij schemering.

Voorbeelden:
De midwinterhoorn is een oeroud Twents gebruiksartikel. Tegenwoordig veelal als decoratie aan de muur, maar door enkele fanatieke Twentenaren wordt de midwinterhoorn nog volop bespeeld. Het is een handgemaakt houten blaasinstrument met een lengte van ongeveer 1.50 tot 1.80.
http://www.midwinterhoornhaaksbergen.nl/midwinterhoorn.html

In Twente en delen van Gelderland blaast men de midwinterhoorn tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari). Het geluid, "d'olde roop", draagt ver over het winterse landschap. De midwinterhoorn is een oud houten blaasinstrument dat nu nog wordt gebruikt in Twente, delen van Gelderland en, vlak over de grens, in Duitsland.
http://www.toeristenbelanglaren.nl/_midwinter/midwinter.htm

In Twente, delen van Drente, het Duitse grensgebied en ook in de Achterhoek, wordt nog steeds geblazen op de midwinterhoorn, een houten instrument. De blazers maken de hoorns vaak zelf, van berk, els of wilg.
http://www.midwinterhoornoldenzaal.nl/files/folder_midwinterhoornblazen.pdf

Hoewel wetenschappers het niet met elkaar eens zijn over de oorsprong van de Midwinterhoorn, klonken de klanken van de Midwinterhoorn al in de prehistorie over noordwest Europa [...]. Een document in het gemeente-archief van Winterswijk beschrijft een voorval met een midwinterhoorn op 29 mei van dat jaar. Enkele ambtenaren van de douane beschuldigen vader en zoon Kunners uit het buurtschap Kotten van het waarschuwen van smokkelaars bij de grens met behulp van midwinterhoorns.
http://www.bredevoort.org/wiki/index.php/Midwinterhoorn

De midwinterhoorn is een zeer oud communicatiemiddel uit vroegere eeuwen.
Meppeler Courant, 1994

< >