stroop.
dikke stroop die bij de suikerbereiding overblijft en waarin de suikerdelen niet meer kristalliseren.
Voorbeelden:
Deze stroop wordt in een centrifuge gedaan die al draaiend de suikerkristallen afscheidt. Dit komt later als rietsuiker in de handel. De resterende, donkere en stroperige vloeistof noemt men melasse, waaruit de Rum wordt gedistilleerd.
http://www.werelddranken.nl/
De oogst van luzerne gebeurt best bij het begin van de bloei wanneer de jonge spruiten onderaan reeds zichtbaar zijn [...]. Bij de oogst en de bemesting (kan met zodebemester) moet u zeer zorgzaam omspringen met de structuur van de bodem. Om de conservering te bevorderen kan melasse toegevoegd worden.
http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/landbouw/downloads/melkveehouderij.pdf, 3 september 2002
Daarnaast wordt nog een belangrijke hoeveelheid bijproducten van de voedingsindustrie zoals melasse en bietenpulp als veevoeder gebruikt.
http://www.google.be/search?q=cache:OjO9muJo1MYJ:www.vilt.be/educatie/leerstofpakketten/inleiding/inleiding/+veehouderij=nl=lang_nl=UTF-8
Melasse, een restproduct van de suikerbereiding, is nu ook biologisch te verkrijgen van Nederlandse suikerbieten.
http://www.google.nl/search?q=cache:TgEOskMPdtIJ:www.voedingscentrum.nl/content/documents/deel_II_biologische_producten.pdf+cyclamaten+site:.nl=nl=lang_nl
Melasse en rum speelden ook de rol van geld in de op slavenarbeid gestoelde suikereconomie.
De Standaard, 1996