Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

krant

betekenis & definitie

nieuwsblad.

nieuwsblad dat regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks, verschijnt en bestaat uit ongebonden gevouwen pagina's van groot of middelgroot formaat, met nieuwsberichten, achtergrondartikelen, advertenties, opiniestukken, columns, enz.; ook: de digitale versie daarvan die men online kan lezen.
Als abstract substantief in toepassing op de inhoud van de krant, als concreet substantief in toepassing op een exemplaar of aflevering van de krant. In metonymische toepassing ook in toepassing op de redactie of uitgeverij van de krant. De verschillende toepassingen zijn niet altijd even duidelijk onderscheiden.

Voorbeelden:
Door het immense succes van de tabloids gaan steeds meer broadsheets de populaire toer op. Het zijn nog wel serieuze kranten, met artikels die én betrouwbaar én van hoge kwaliteit zijn. Maar zelfs zij beginnen zich nu meer en meer te concentreren op de human interest, wat betekent dat ook zij sex en schandaal brengen telkens ze er het excuus voor hebben.
Jan Molenberghs, [verhaal zonder titel], 1995

Voor de rest lees ik de Belgische kranten online, en hou ik zoveel mogelijk contact met mijn vriendin Hilde Norga, dit totdat ze hopelijk wat meer tijd hier kan doorbrengen.
http://www.musicalfan.be/artdet.cfm?rubrieknr=2

Volgens een artikel in de krant Le Soir zouden in Antwerpen netwerken betrokken zijn bij diamantsmokkel vanuit Angola.
De Financieel-Economische Tijd, 2001

Achter een rek met kranten was het gezicht van de kioskhoudster te zien.
Boudewijn Büch, Het geheim van Eberwein, 2003

Veel minder is er bekend over de effecten van berichtgeving in de krant en in tijdschriften op het imago van een bedrijf terwijl recent onderzoek heeft uitgewezen dat onafhankelijke redactionele informatie een grote rol speelt bij de perceptievorming van mensen over merken en organisaties.
http://www.smarteye.nl/documenten/brochuretrendimagemonitor.pdf

< >