hagedis met een kraag.
tamelijk grote hagedis met een kraag rondom zijn hals die hij kan opzetten om vijanden af te schrikken of om ermee te pronken, die in nood op zijn achterpoten kan lopen en van nature voorkomt in kuststreken in het noorden van Australië en het zuiden van Nieuw-Guinea.
Voorbeelden:
In Australië beweegt de kraaghagedis zich doorgaans op dezelfde manier voort als een gewone hagedis, totdat hij hard moet rennen. Hij rent dan verder op zijn achterpoten.
http://www.dessie.be/wildlife/hagedis.htm
Het meest typerende kenmerk van de kraaghagedis is uiteraard de kraag, deze is bij mannelijke dieren groter en sterker ontwikkeld dan bij de vrouwtjes.
http://www.kameleon.to/
De kraag heeft meerdere functies: Ten eerste wordt deze gebruikt om mogelijke vijanden op afstand te houden, met opgezette kraag oogt de kraaghagedis vele malen groter dan hij is. Als tweede functie wordt de kraag gebruikt bij de hofmakerij, het opzetten van de kraag en het kopknippen zijn rituelen die soms uren aan kunnen houden. De derde reden voor de kraag heeft hoogstwaarschijnelijk te maken met thermoregulatie (het opwarmen en afkoelen van het lichaam).
http://www.kameleon.to/
Kraaghagedis (Chlamydosaurus kingi). Herkomst: Australie, Nieuw-guinea. Biotoop: Rotswoestijnen en droge graslanden. Beschrijving: Kraaghagedissen behoren tot de agaam-achtigen en hebben sterke gelijkenissen met baardagamen, hoewel de lichaamsbouw verraadt dat de kraaghagedis een bekwame klimmer is in tegenstelling tot de baardagaam.
http://www.kameleon.to/
Kraaghagedissen leven normaal gesproken solitair.
http://www.kameleon.to/
Kraaghagedissen eten hoofdzakelijk insecten, maar een muis of hagedis versmaden ze ook niet. In gevangenschap worden ze meestal gevoerd met allerlei grote insecten en met nestmuizen.
http://www.kameleon.to/