fysiotherapeut.
iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het behandelen van lichamelijke klachten, vooral aan het steun- en bewegingsapparaat, door bijvoorbeeld te masseren en oefeningen voor te schrijven; fysiotherapeut; kinesitherapeut.
Voorbeelden:
Eén behandeling duurt ongeveer 50 minuten en kan volstaan. De kinesist beoordeelt hoeveel beurten u nodig heeft.
http://www.femistyle.be/nl/beaute/aromatherapie.shtml
De patiënt als laatste heeft een eigen verantwoordelijkheid in het leren van oefeningen waarmee hij zichzelf kan helpen. Op die manier hoeft een kine-behandeling niet ten einde te zijn als de reeks afgelopen is. De patiënt moet daarna zijn genezing verder zetten door de raad op te volgen van de kinesist en zijn oefeningen thuis te doen. U, als patiënt, zal dus actief betrokken worden bij uw genezing en dit op uw eigen niveau. Dit is kinesitherapie op maat van de patiënt.
http://vandenbroucke.fgov.be/bijlage020502kinebriefpati%C3%ABnt.htm, 2002
Ondeskundige massage kan nefast zijn. Overdadig gebruik van essentiële oliën is allerminst gezond. Waar let u op? Laat je alleen door een deskundige behandelen, bij voorkeur een kinesist. Vraag naar zijn opleiding. Neem bij voorkeur een masseur die een Brits diploma kan voorleggen. Hij kent richtlijnen en reglementeringen.
http://www.femistyle.be/nl/beaute/aromatherapie.shtml
In België is er een kinesist per 400 inwoners.
De Standaard, 1996
Het kind zal dus veel hoesten, wat met het litteken van de ingreep een pijnlijke zaak is. Door zacht en regelmatig op de borstkas te kloppen - tapoteren - of door met een vibrerend toestel over de borstkas te wrijven, zal de kinesist trachten de slijmen los te krijgen. Zo kan uw kind ze gemakkelijker ophoesten. Ook zal hij of zij uw kind spelenderwijs oefeningen aanleren waardoor het diep moet ademen.
http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/inhetziekenhuis/
Ten eerste is het beroep van kinesitherapeut een boeiend beroep: een beroep waarbij je mensen dag in dag uit kan helpen en waarbij je de patiënten vooruitgang kan zien boeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele jonge mensen kiezen voor een beroep als kinesist. In het verleden hebben te veel jongeren voor dit beroep gekozen waardoor er een groot overaanbod ontstaan is. Ten tweede is de kinesitherapeutische zorg populair bij mensen. Een kinesist zet zich individueel in voor zijn/haar patiënt en deze patiënt voelt zich daar goed bij.
http://vandenbroucke.fgov.be/bijlage020502kinebriefpati%C3%ABnt.htm, 2002
Er zijn nu in België ongeveer 756.000 zelfstandigen, waarvan ongeveer 121.000 mensen met een vrij beroep. Vrouwen nemen een derde van dat aantal voor hun rekening, een flinke stijging tegenover 15 jaar geleden. De grootste groep vormen de geneesheren, met goed 24.000. Daarna volgen de paramedici, zoals kinesisten en zelfstandige verpleegkundigen.
De Standaard, 1996
Het team bestaat ondermeer uit 8 gynaecologen, 4 kinderartsen, meer dan 20 vroedvrouwen, verpleegkundigen en verzorgenden. Daarnaast zijn er op de afdeling ook assistent-geneesheren actief en staan er dagelijks kinesisten klaar voor de begeleiding van pré- en postnatale oefeningen.
http://www.virgajesse.be/indexhch.php