dunne lap vlees e.d..
stuk vlees, vis of vleesvervanger, uitgesneden of gevormd als een dunne lap met de grootte van een eenmansportie, die als gerecht wordt gebakken.
Voorbeelden:
Kalfslapjes zijn het meest verkochte stukje kalfsvlees. Je slager snijdt het dan ook van allerlei stukken. Een escalope hoort niet dikker dan één cm te zijn.
http://objectief.be/Kafslapje-escalope.html
Kruid de escalopes van ganzenlever met peper en zout en bak ze in een droge, hete pan met antiaanbaklaag.
http://www.sjeef.eu/Nederlands/Recepten/Gevogelte/escalope_ganzenlever.html
De zwezeriken in koud water leggen met zout, geregeld het water verversen zodat de zwezeriken mooi wit worden. Breng het water aan de kook met zout en laat ongeveer 2 min. blancheren. Onmiddellijk afspoelen met koud water. Verwijder nu de vliezen en snijd in gelijke escalopes.
http://www.smulweb.nl/recepten/158162/Escalope-van-kalfszwezerik-met-bieslook