zeevis met kraakbeenskelet.
zwarte tot grijsbruine zeevis met een kraakbeenskelet, die een rolronde romp, een lange en dunne staart en een kegelvormige kop heeft en die, afhankelijk van de familie, een snuit heeft die eruitziet als een ploegschaar, een korte, afgeronde snuit of een uitzonderlijk lange, peddelvormige snuit.
Voorbeelden:
Draakvissen vormen een wat minder bekende familie binnen de kraakbeenvissen, waartoe ook de roggen en haaien behoren. Wereldwijd zijn er tientallen verschillende soorten. In de Noordzee komt vrijwel alleen de gewone draakvis voor. Het is een bodemvis die leeft van kleine kreeftachtigen. Die bejaagt hij op diepte: gemiddeld tussen de 300 en 500 meter. In de Noordzee leven de draakvissen dus in het diepe deel, ten oosten van de Schotse eilanden en voor de Noorse kust. Ze hebben een gifstekel, vooraan de rugvin. Een steek daarvan is vervelend, maar niet dodelijk.
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=18552
Draakvissen kunnen 150 centimeter lang worden, en wegen dan ongeveer 2,5 kilo. Op die lengte zijn ze ongeveer 30 jaar oud. Ze worden pas geslachtsrijp als ze tien tot twaalf jaar zijn. Dat maakt de soort bijzonder gevoelig voor onbedoelde bijvangsten: de kans is groot dat een draakvis wordt gevangen voordat hij of zij aan de voortplanting toe komt. Dat zal in de zuidelijke Noordzee niet zo snel gebeuren, maar bij de diepwatervisserij op de oceaan worden regelmatig draakvissen bijgevangen. Echt bedreigd is de soort niet, maar hij staat wel op de oranje lijst van de IUCN.
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=18552
Draakvissen zien er een beetje raar uit met een plat lichaam, gekke vinnen en geen schubben. Sommige soorten hebben een zeer dunne staart en stekels op de rugvin. Dit dient om de vijand van zich af te houden. Het is nog niet echt voor iedereen duidelijk of deze groep dieren hier wel mag ingedeeld worden. Er zijn al flink wat nieuwe soorten ontdekt die er goed op lijken, maar we weten niet echt in welke groep ze mogen thuis horen.
http://diertjevandedag.classy.be/vissen/kraakbeenvissen/orde_draakvissen.htm