lichtgrijze tot donkergrijze vis met stevig visvlees en een volle smaak die wordt gekweekt en op verschillende manier kan worden bereid, zoals bakken, roosteren en grillen.
Voorbeelden:
Dorade is zeer geschikt voor op de grill. De kweekdorade heeft de benaming Dorade Royal, vanwege de gouden streep op zijn kop (een kroon). De vis is het hele jaar door verkrijgbaar.
http://www.smulweb.nl/161744/special/vis/lente/Visrecepten-van-schmidt-zeevis
De handelsnaam van een vissoort verschilt niet zelden van de wetenschappelijke naam. Het Nederlands Visbureau spreekt van: de Dorade rose (Sparus aurata, goudbrasem) en de Dorade grise (Spondyliosoma cantharus, zeekarper). In Frankrijk en mogelijk ook aan de viskramen in Nederland wordt ook de benaming Dorade royal gebezigd voor de goudbrasem. Beide soorten komen het hele jaar door op de markt.
http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/achtergronden/6718-goudbrasem-voor-het-eerst-beschreven-voor-nederland.html
Om het ingewikkeld te maken wordt in de handel, bijvoorbeeld bij Schmidt Zeevis uit Rotterdam, de benaming Dorade royal gebruikt voor weer een andere zeebrasemsoort, in dit geval een gekweekte.
http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/achtergronden/6718-goudbrasem-voor-het-eerst-beschreven-voor-nederland.html